Руско тржиште шанса за воћаре

М. Чигоја, С. Тадић
Руско тржиште шанса за воћаре

Бањалука - Власти РС и Русије већ дуже вријеме разговарају о могућности да у Српској буде успостављен логистички центар за прикупљање пољопривредних и других производа који би били извезени на руско тржиште, што би дало значајан подстрек домаћој производњи.

Предсједник РС Милорад Додик разговарао је јуче са руководиоцем агенције "Росстандарт" и копредсједавајућим Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу између БиХ и Русије Алексејем Абрамовим, а на састанку је договорено да буду прецизиране потребе руског тржишта и производни потенцијали у Српској.

- Већ неко вријеме разговарамо са представницима руских власти на различитим нивоима о логистичком центру с обзиром на велику потражњу на руском тржишту. Разговарали смо о оперативним стварима, логистици и подршци производњи коју би подржале руске компаније и банке. Ми треба да понудимо концепт који би то дефинисао и вјерујем да ћемо у идућих десет до 15 дана то завршити и покушати га усагласити са Русима - рекао је Додик наводећи да је о томе разговарао и са представницима руске Владе.

Предсједник Удружења воћара РС  Драгоја Дојчиновић каже да су воћари и до сада извозили у Русију, најприје посредством Србије, а сада директно путем фирме из Русије, али да би договор који је најављен био веома значајан за произвођаче.

- Прошле године смо почели да сарађујемо директно са једном руском фирмом, али је 2014. била лоша тако да нисмо пласирали велике количине. Много већи извоз очекујемо ове године с обзиром на то да очекујемо већу производњу - казао је Дојчиновић и додао да РС у Русију извози углавном јабуку.

Нагласио је да је сарадња са Русијом због великог тржишта изузетно значајна.

- Ми смо овог прољећа сваки дан извозили пет до осам шлепера, односно од 100 до 150 тона - рекао је Дојчиновић и додао да руска фирма већ узима и одређене количине поврћа.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истакао је да би за домаће пољопривреднике договор о извозу у Русију био веома значајан, јер су руске потребе за храном огромне.

- Само Москва дневно троши 37.000 тона хране. Плашим се да би се појавили мешетари који би увезли воће из ЕУ и на основу фалсификоване документације повећали количине одређених производа, које ми оправдано не можемо производити и за кратко вријеме нас дискредитовали. О томе треба озбиљно водити рачуна - казао је Маринковић и додао да би РС требало да направи дугорочну стратегију која би подразумијевала кредитирање произвођача да повећају производњу јер тренутна није ни близу потреба руског тржишта.

Унапређење сарадње

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и Алексеј Абрамов истакли су да је потребно побољшати трговинску и економску сарадњу двије земље. Договорено је да буде потписан споразум о избјегавању двоструког опорезивања и унапређењу страних инвестиција. Абрамов је рекао да руска Влада настоји да смањи трговинске баријере. Они су разговарали и о могућностима поравнања клириншког дуга вриједног 120 милиона клириншких долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана