Рибарство потапају мале извозне квоте и подстицаји

Анита Јанковић
Рибарство потапају мале извозне квоте и подстицаји

Бањалука - Узгој рибе у домаћим рибњацима стагнирао је и прошле године иако РС има веома повољне услове за развој рибарства и могућност извоза у Европску унију.

Узгајивачи наводе да су три кључна разлога због којих не могу повећати производњу - мале бесцаринске квоте за извоз у ЕУ, ниски подстицаји и велики намети. Комбинација тих фактора имала је посљедицу да је производња рибе преполовљена у односу на 2009. годину.

У бањалучком "Тропик рибарству", највећем узгајивачу рибе у РС, кажу да у посљедње три године имају мању производњу.

- Највећи проблем произвођача рибе у РС су мале бесцаринске квоте за тржиште ЕУ. У БиХ се годишње произведе око 3.000 тона пастрмке, па је бесцаринска квота од 60 тона смијешна. Тешко се боримо и са великим наметима које морамо плаћати држави, а с друге стране, подршка је слаба. Подстицаји у ФБиХ су много већи и произвођачи који извезу више од 30 одсто укупне производње су ослобођени плаћања пореза на добит, што у РС није случај - каже руководилац производње у "Тропик рибарству" Зоран Тепић и додаје да би уз већу подршку могли удвостручити узгој рибе, јер је потражња знатно порасла.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде и рибарства при Привредној комори РС Славко Стевановић каже да Српска има одличне агроклиматске услове те да се ради по свјетским технолошким стандардима, али да, упркос свему, производња рибе значајно опада.

- Да би дошло до повећања производње, неопходно је повећати бесцаринске квоте и отклонити опасност од смањења или потпуног укидања важећих царинских стопа за увоз рибе. РС мора приближити висину подстицаја њиховом износу у земљама у окружењу, те укинути или модификовати досадашња ограничења у погледу висине средстава која може добити једно правно лице. Та ограничења су дестимулативна за велике произвођаче, али и за развој мањих, због чега имају економски интерес да се развијају само до одређеног обима производње - каже Стевановић.

Комплетан сектор рибарства у БиХ је у кризи, што показују и подаци о извозу рибе. У прва четири мјесеца ове године вриједност извезене рибе и рибљих прерађевина смањена је за осам одсто на годишњем нивоу. Иако је смањен и увоз, његова вриједност је и даље двоструко већа у односу на извоз.

- Од 2012. посебно је примјетан пад извоза у Хрватску - казала је секретар за пољопривреду и прехрамбену индустрију при Спољнотрговинској комори БиХ Тијана Слагало.

Птице поједу 140 тона рибе

Славко Стевановић каже да се хитно мора регулисати питање надокнаде штете коју у рибњацима чине птице заштићене законом.

- Птице годишње униште око 140 тона разних врста и узраста рибе, што износи око 700.000 марака - истакао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана