Прњаворски рибњак остао без рибе

Анита Јанковић Речевић
Прњаворски рибњак остао без рибе

ПРЊАВОР - У водама прњаворског “Рибњака” у стечају више нема рибе, а самим тим ни могућности за стицање прихода па ће плате радника и овогодишње обавезе на измирење чекати док не буде ријешено питање власничке структуре овога некада успјешног предузећа.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник прњаворског “Рибњака” Радомир Предојевић наводећи да су током новембра прошле године имали излов, након чега је констатовано да је рибљи фонд сведен на нулу.

- Изловили смо четири тоне и 163 килограма шарана. То је све што је било од рибе. На основу одлуке Одбора повјерилаца продали смо је најповољнијем купцу који је у цјелости исплатио преузету робу, а то је било око 42.000 КМ. Од тог новца измирили смо пет плата радницима, текуће обавезе, порезе, комуналије. Све смо то успјели позатварати, с тим да се радницима сада дугује седам плата за 2023. годину - рекао је Предојевић.

Он је додао да је рибњак остао без рибе јер током прошле године нису имали новца за порибљавање. Изостала је, каже, и подршка надлежног министарства иако су му се обраћали за помоћ.

- Како би рибњак остао функционалан, морамо наставити са одржавањем до окончања управног спора, али огроман је то посао јер двије ријеке, Укрина и Вијака, снабдијевају рибњак водом, а доводни канали су дуги око десет километара. Срећом, свих наших шест радника је без поговора пристало да ради без плате. То су људи који су цијели живот на рибњаку, посвећени су му максимално, а имају своја домаћинства и није им угрожена егзистенција. Када се ријеши питање рибњака, они ће приоритетно наплатити своја потраживања - навео је Предојевић.

Он се нада да ће то питање, односно велики управни поступак завршити у овој години.

- Ријеч је о спору који је покренуло Правобранилаштво РС, а у вези са утврђивањем власништва права својине. Од рјешења спора зависи коме ће припасти власништво, да ли Републици Српској, локалној заједници или трећем приватном лицу и у ком омјеру ће бити то власништво. Након тога ће бити позната даља судбина рибњака, односно да ли ће се исушити и претворити у пољопривредно земљиште или ће доћи до поновне производње рибе. Постоје разне опције, а Српска је највише заинтересована да преузме власништво - нагласио је Предојевић.

Прњаворски “Рибњак” се простире на око 860 хектара површине подијељене на 22 рибњака и 12 зимовника, гдје се чува изловљена риба. Претходних година одржаван је захваљујући скромним приходима од излова рибе, а посљедње порибљавање било је током 2022. године.

Управници

Радомир Предојевић је био први стечајни управник у овом предузећу, а након што је смијењен, стечај су водиле још двије његове колегинице. Када је “Рибњак” доспио у жижу јавности у јулу 2021. године због угинућа велике количине рибе, а како би ситуација била иоле доведена у ред, на мјесто стечајног управника тада је именована Наташа Косић која је успјела да санира рибњак и створи услове за излов рибе. Одлуком Вишег привредног суда у Бањалуци Предојевић је у децембру 2021. поново враћен на мјесто управника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана