Повећање акциза на танком леду

Жељка Домазет
Повећање акциза на танком леду

Сарајево - Премијерка РС Жељка Цвијановић изјавила је јуче да није оптимиста да ће на нивоу БиХ до 24. марта, када истиче постављени рок, бити усвојене измјене и допуне Закона о акцизама БиХ, које су услов за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

- Ми смо на сједници Фискалног савјета имали обавезу да се у вези с тим усагласимо након што је прије неколико мјесеци такав договор блокирала ФБиХ. То смо у уторак и учинили, чиме се наша мисија завршава. Да ли ће закон бити усвојен не зависи од ентитета, већ од Савјета министара и Парламента БиХ - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је ниво БиХ, као и ентитети, прихватио реформску агенду за коју је уско везано и писмо намјере ММФ-у.

- Ту су јасно алоциране обавезе, али с обзиром на политичку нестабилност и неред, који је изазвао експеримент лидера СДА Бакира Изетбеговића са ревизијом пресуде на основу тужбе БиХ против Србије, не дјелује ми да ће институције БиХ бити нарочито продуктивне и да ће урадити тај посао у задатом року - рекла је Цвијановићева.

Питање акциза, истакла је она, повезано је и са аранжманима са Европском банком за обнову и развој и од њега зависи и финансирање великих саобраћајних пројеката.

- То тренутно далеко више погађа ФБиХ него Српску и ако се они не брину, не знам зашто бисмо ми - нагласила је Цвијановићева.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да Савјет министара на јучерашњој сједници није расправљао о акцизама, али да ће се то питање вјероватно наћи на некој од наредних сједница. Шаровић каже да руководство СДС-а, чији је функционер, треба да одговори на питање да ли ће измјене Закона о акцизама добити подршку у Парламенту БиХ.

- Савјет министара ће урадити свој дио посла и у парламентарну процедуру упутити исте измјене закона које су два пута биле на сједници Савјета министара. Измјене имају пар чланова који одређују да ће бити уведена додатна акциза од 15 фенинга по литру горива и то је већ све познато. Проблем је код расподјеле тих средстава и неких других спроведбених аката који би требало да дефинишу колико ће новца убраног од стране додатних акциза припасти једном или другом ентитету - рекао је Шаровић и додао да о томе треба да се договоре представници ентитета.

Пољопривредници против акциза

Савез удружења пољопривредних произвођача и Удружење пољопривредних произвођача и мљекара РС поручили су јуче у отвореном писму да се противе повећању акциза на гориво као извору додатних средстава за буџете.

Пољопривредници позивају све субјекте, који су у могућности, да дају допринос опстанку домаћег аграра тиме што ће спријечити повећање поменутих акциза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана