Пад продаје возила у ЕУ диже цијене половњака

Јелена Станић
Пад продаје возила у ЕУ диже цијене половњака

БАЊАЛУКА - Потражња за половним аутомобилима у Републици Српској много је већа него понуда, јер је, према тврдњама власника ауто-салона, све теже увести квалитетно половно возило са иностраног тржишта.

Велика заинтересованост грађана за куповину новијих половних аутомобила утиче и на раст цијена четвороточкаша.

Власник ауто-салона “Болид ауто” из Добоја Цвјетко Бјеличић казао је за “Глас Српске” да им све већи проблем представља набавка возила из иностранства.

- На тржишту Европске уније опала је продаја аутомобила, али је и смањена производња нових возила. Ово се и те како одразило на тржиште половних аутомобила, који су знатно поскупјели на Западу, што се одразило и на цијене на домаћем тржишту - казао је Бјеличић.

Додао је да ако се настави овакав тренд, очекује поновни скок цијена новијих половних аутомобила у Српској и БиХ, чија је набавна цијена скочила за око 30 одсто у односу на период прије пандемије вируса корона.

- Код нас се ово још не примјећује, јер доста ауто-салона има залихе возила из претходног периода. Ми имамо аутомобиле које смо увезли претходне двије године, а који стоје на плацу, због чега настојимо да вратимо уложени новац - појаснио је Бјеличић додавши да су цијене тих возила исте као и раније, али да су новијих свакако више.

Власник ауто-салона “Speed ауто” из Бијељине Зоран Савић истиче да се смањује увоз половних, јер је пала куповина нових аутомобила у ЕУ.

- Ове године расту набавне цијене возила па смо и ми морали да повећамо цијене крајњим купцима. Велики број грађана ЕУ одустао је од куповине нових аутомобила због економских посљедица пандемије и губитка послова те је оскуднији избор половних возила које довозимо код нас - појаснио је Савић додавши да су цијене у његовом салону за сада скочиле у просјеку десет одсто. Како тврди, купаца не мањка ако продавац нуди квалитетан аутомобил са пристојном цијеном.

- Коме треба возило он ће га и купити, невезано за цијену. Чињеница је да се наши суграђани теже одлучују за куповину аутомобила, јер су очекивали да ће цијене након пандемије остати исте, ако не и ниже - рекао је Савић.

Да аутомобил није луксуз, него потреба, потврђује и Бањалучанин Милан И., који намјерава да купи половни аутомобил.

- Нажалост данас се без аутомобила ништа не може урадити на вријеме. Стари аутомобил није сигуран за мене и моју породицу, а и због пословних обавеза одлучио сам се за набавку новог возила. Цијене су свакако више него претходних година, али немам другог избора него да нађем добро очуван половни аутомобил - казао је овај Бањалучанин.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у прва четири мјесеца ове године на домаће тржиште увезено је 16.019 аутомобила, од чега су 2.657 нова, а половна 13.362. Вриједност ових возила је 239,2 милиона КМ, док је за увозне дажбине плаћено 42,8 милиона КМ.

Рентакар

Када је ријеч о изнајмљивању возила, Цвјетко Бјеличић из Добоја је казао да је већи број заинтересованих него лани, али да је проблем што су Српска и БиХ несигурно тржиште за бављење овим послом.

- Ми који се бавимо изнајмљивањем возила постали смо опрезни, јер је ризик велики, а добит мала. Често се дешава да нам украду или униште возила, а штету у потпуности неријетко не можемо да наплатимо од осигурања - казао је Бјеличић додавши да углавном изнајмљују странцима или познаницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана