Отварање фондова у року од три године

Марина Чигоја
Отварање фондова у року од три године

Бањалука - Затворени инвестициони фондови у РС мораће да се у року од три године трансформишу у отворене, а и након усвајања измјена закона којима је то прописано учесници на тржишту капитала остали су дубоко подијељени.

Акционари инвестиционих фондова очекују да ће измјенама Закона о инвестиционим фондовима, које су усвојене на сједници Народне скупштине РС, бити спријечен одлив новца из њихових џепова, док у друштвима за управљање овим фондовима истичу да ће фондови бити угрожени новим рјешењима.

Новим рјешењем предвиђено је отварање инвестиционих фондова у периоду од три године. Након отварања више од 200.000 акционара моћи ће од инвестиционог фонда да затражи исплату по нето вриједности акција. То значи да ће акционари након процеса отварања моћи добити новац за своје акције, а то је до сада зависило од тога да ли има купаца за те акције на берзи. С друге стране, према ријечима стручњака, остаје питање да ли ће сва друштва за управљање фондовима бити у могућности да из провизије које ће наплаћивати од фонда финансирају своје трошкове.

- Могуће је да ће ове измјене за неке фондове значити ликвидацију, а за друге боље тржишно позиционирање. Потенцијална ликвидација се, међутим, не може посматрати искључиво као резултат измјена закона, него прије свега као резултат рада у претходном периоду - казао је један искусни менаџер из индустрије инвестиционих фондова.

Предсједник Удружења акционара инвестиционих фондова Синиша Божић каже да овај закон доноси пријеко потребне измјене у начину функционисања инвестиционих фондова у РС.

- Најзначајнија новина је обавеза отварања затворених инвестиционих фондова. Значајан је и начин обрачуна провизије коју наплаћују друштва за управљање. Она сада неће бити наплаћивана према нето књиговодственој вриједности која је знатно већа, него према тржишној вриједности. То значи да друштва која не буду управљала како треба неће више добијати високе провизије које нису ничим заслужила. Друштва су до сада могла да добију до 3,5 одсто нето књиговодствене вриједност фонда, а да фонд којим управљају није морао да реализује ниједну трансакцију - казао је Божић наводећи да су поменуте двије новине веома важне и могле би да спријече одлив новца из џепова грађана у џепове власника друштава за управљање.

Директор Друштва за управљање инвестиционим фондовима ВИБ Владан Јовић сматра, међутим, да измјене закона неће допринијети унапређењу тржишта капитала.

- Није проблем у фондовима него у предузећима у којима фондови имају власништво. Тамо је лоше стање и оно се одражава и на пословање фондова. Након ових измјена може се очекивати да ће бити већи притисак акционара за исплату удјела у новим отвореним фондовима што ће резултирати тиме да ће фондови морати продати ликвидни дио свог портфеља - рекао је Јовић.

Он је казао да је велики проблем фондова књиговодствена вриједност капитала која не одговара реалном стању.

- У процесу приватизације политички је одговарало да се прича да се приватизује милијарде марака вриједан капитал у фирмама, а то не одговара реалности. Нико није стварно процијенио вриједност капитала, тако да фондови не могу да исказују добит јер какве год трансакције да се раде у фирмама оне су по правилу ниже од књиговодствених вриједности које су нереално високе - рекао је Јовић.

Оцјена уставности

Владан Јовић не искључује могућности да друштва за управљање фондовима затраже од Уставног суда РС оцјену уставности појединих одредаба измијењеног Закона о инвестиционим фондовима.

- Удружење друштава за управљање фондовима још није разматрало ту иницијативу, али ће она бити на дневном реду. Није искључено да поднесемо апелацију јер смо ми указивали да неке одредбе закона нису у складу са Уставом - рекао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана