Опада темпо запошљавања у Европској унији

Срна
Опада темпо запошљавања у Европској унији

Брисел - Посао у првом тромјесечју ове године у Европској унији је нашло 15,4 одсто незапослених, односно три милиона људи који су у посљедњем кварталу 2015. били на евиденцији службе за запошљавање, показао је квартални извјештај европске канцеларије за статистику - Евростат.

То је нешто спорији темпо запошљавања у поређењу са четвртим кварталом 2015. године када се запослило 18 одсто незапослених, односно 3,5 милиона особа са евиденције службе за запошљавање.

Од укупног броја незапослених у четвртом тромјесечју прошле године њих 65,7 процената или 13 милиона људи остало је незапослено и у прва три мјесеца 2016. године, 15,4 одсто је нашло посао, а 18,9 одсто или 3,7 милиона прешло је у статус економски неактивног становништва.

У првом тромјесечју ове године је од укупног броја запослених у посљедњем лањском кварталу у радном односу остало 96,2 одсто, што је 169,7 милиона људи. Без посла је у истом упоредном периоду остало 1,7 процената запослених или 2,9 милиона људи, док је 2,2 процента запослених или 3,8 милиона прешло у категорију радно неактивних, односно отишло у пензију.

Извјештај је заснован на анкети радне снаге у ЕУ, али не укључује податке за Њемачку и Белгију, који нису били на располагању Евростату. Према табели статистичара, најснажнији темпо запошљавања у посматраном периоду имала је Данска, гдје је сваки трећи незапослени (30,3 одсто) нашао посао у прва три мјесеца ове године. Слиједи Шведска, у којој се у првом кварталу ухљебило 22,5 процената незапослених, а на трећем мјесту је Аустрија, гдје се запослило 22,3 одсто људи са евиденције незапослених.

Истовремено, најниже стопе запошљавања забиљежене су у прва три мјесеца текуће године у Бугарској (3,2 одсто), Грчкој (4,3) и Румунији (5,3).

Стимулативни програми

Европске институције покушавају на све начине да стимулишу привреду, а тиме и запошљавање. Највећи стимулативни пакет донијела је Европска централна банка, која је прошле године за подстицај привредног раста обезбиједила 60 милијарди евра мјесечно за куповину државних и корпоративних обвезница до септембра 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана