Олакшице стижу поново у пет до 12

Маријана Миљић
Олакшице стижу поново у пет до 12

Бањалука - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ дао је јуче позитивно мишљење на приједлог одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа код увоза поједине робе за 2017. годину и упутио је на усвајање Савјету министара БиХ.

Чланови Управног одбора УИО оцијенили су да се оваквим одлукама омогућава повољније и конкурентније пословање привредних субјеката из области текстилне, обућарске, хемијске, металске и електроиндустрије и ствара могућност за ново запошљавање. Предложеном одлуком о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа за 2017. годину обухваћено је 46 тарифних ознака из ове године и десет нових.

Суштина одлуке је да високе царинске стопе при увозу репроматеријала изван ЕУ буду смањене и изједначене са стопама које се примјењују при увозу исте робе у земље ЕУ. Различите царинске стопе највећу главобољу су задавале обућарима јер су при увозу ђонова из земаља које нису чланице ЕУ без ове одлуке плаћали царину од 15 одсто, док је за њихове партнере у ЕУ за исти ђон царинска стопа три одсто.

Савјет министара БиХ требало би да предложену одлуку разматра на данашњој сједници с обзиром на то да тренутна, која је на снази, истиче на крају године. У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ казали су да је одлука о смањењу царинских стопа, која је у примјени од 2013. године, донијела низ позитивних ефеката на већи број грана привреде.

- Дошло је до веће ангажованости капацитета и повећања производње, а тиме је спријечен губитак радних мјеста, док је у неким предузећима дошло и до новог запошљавања. Наш циљ је да та кретања подржимо и у идућој години. Ова одлука односи се на најмање 30.000 радника из обућарске и текстилне индустрије и на додатних 10.000 из осталих области - навели су у Министарству спољне трговине и економских односа.

Привредници кажу да им ова одлука много значи, али су поново указали на проблем што је она привременог, једногодишњег карактера и увијек је неизвјесно да ли ће бити продужена.

- У БиХ се све ради у пет до 12, па је тако и са продужењем одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа.

Та одлука треба да буде трајна, а никако привремена јер привредници крајем сваке године чекају са зебњом да ли ће се неко смиловати да је продужи. Треба укинути све царине за индустрију обуће јер нико у БиХ не производи репроматеријал, због чега су привредници осуђени на увоз - каже технички директор бањалучке фабрике обуће "Бема" Маринко Умичевић.

Он је нагласио да привремена суспензија и смањење царинских стопа неће допринијети новом запошљавању, већ само очувању постојећих радних мјеста.

- За ново запошљавање треба укинути све царине које гуше привреднике. Тек тада можемо размишљати о новом запошљавању - навео је Умичевић.

Камата

Управни одбор УИО усвојио је и одлуку о висини компензаторне камате за прво полугодиште 2017. године која износи 12 одсто. Ова камата се обрачунава на одређене царинске поступке међу којима је привремени увоз и у царинским дуговањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана