Нелојална конкуренција горући проблем занатлија

Данијела Бајић
Нелојална конкуренција горући проблем занатлија

БАЊАЛУКА - Нелојална конкуренција и високе цијене струје горући су проблеми занатлија, који су додатно погођени пандемијом вируса корона, јер је муштерија све мање, а трошкови су исти.

Каже то предсједник Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић, који је у петак о проблемима са којима се суочава ова дјелатност разговарао са премијером Српске Радованом Вишковићем.

- На примјер, фризери и козметичари масовно раде по становима испод сваке цијене, јер немају никаквих обавеза према држави, због чега испаштају салони. Осим њих, ту су и нелегални продавци цвијећа који узимају и оно мало посла људима који имају регистровану радњу. Хиљаду је таквих примјера. Томе је потребно стати у крај - рекао је Братић.

Додао је да ситуацију посебно усложњава и индустријска цијена струје коју занатлије плаћају.

- Сматрамо да занатске радње треба да плаћају цијену струје као и домаћинства. Апсурдно је да се један фризер са машиницом за шишање убраја у индустрију, гдје је цијена струје скоро три пута већа у односу на домаћинства - тврди Братић.

Он сматра да су захтјеви Занатско-предузетничке коморе РС, која окупља 21.800 занатлија, коректни.

- Не тражимо ништа немогуће и никог нисмо условили. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију и проблеме, жеља нам је да се крене са сузбијањем илегалног рада који нам наноси огромну штету. Свјесни смо да се то не може урадити преко ноћи, али може мало-помало - рекао је Братић.

Он вјерује да ће надлежни испунити ове њихове захтјеве, јер су, како је истакао, и до сада имали слуха за њихове вапаје. И током састанка са Вишковићем представници Занатско-предузетничке коморе истакли су да су сви њихови досадашњи приједлози испуњени, те да је сарадња са премијером Српске одлична.

- Мјерама Владе РС били су обухваћени и мали привредници, занатлије у мјесецима када им је због пандемије вируса корона био забрањен рад одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације. Подршка се огледала у уплатама пореза и доприноса, као и најниже плате за раднике у овим дјелатностима - наведено је у саопштењу из Бироа Владе РС за односе са јавношћу. Између осталог, договорено је да ће, по ступању на дужност новог директора Инспектората РС бити одржан састанак, као и са представницима Министарства привреде и предузетништва, на којем ће се разматрати одређени проблеми са којима се сусрећу занатлије како би у наредном периоду били превазиђени.

 Муштерије

Власница фризерско-козметичког салона у Бањалуци Марина Станић истакла је да све више њених колега због нелегалног рада губи муштерије.

- Наше муштерије масовно одлазе код дјевојака које раде надоградњу ноктију код куће, јер су њихове услуге јефтиније с обзиром на то да не плаћају никакве обавезе према држави. Исто је и са фризерима - казала је Станићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана