Месо из увоза стопирало продају домаће јунади

Анита Јанковић Речевић
Месо из увоза стопирало продају домаће јунади

Бањалука - На фармама у Српској тренутно има око 10.000 јунади коју тржиште не може откупити, а домаћи произвођачи истичу да је узрок слабе потражње прекомјерни увоз јефтиног меса, чији је квалитет под знаком питања.

Савез удружења пољопривредних произвођача РС недавно се обратио на адресе више институција на нивоу Српске и БиХ, истичући да постоји огроман вишак јунади с којим не знају шта да раде.

У захтјеву којим траже помоћ надлежних приликом продаје говеда, произвођачи наводе да је у питању јунад која је достигла између 500 и 800 килограма, те да даљи прираст није економски оправдан због превеликог утрошка хране.

Из Савеза наглашавају да купци на тржишту БиХ тренутно нуде цијену која је испод 3,60 КМ по килограму живе ваге, што је за пола марке мање од директних трошкова производње и то с роковима отплате до шест мјесеци.

- Ако те услове прихватимо производња јунећег меса биће смањена за 50 одсто, а постоји могућност и да буде угашена - наводе из савеза.

Додају да домаћу производњу угрожава нелојална конкуренција месом из увоза чија је цијена далеко испод трошкова производње меса у БиХ.

- Нема логике да се дозволи таква нелојална конкуренција. Приче и уговори о извозу меса постали су фарса, а све и да су оствариви, не видимо никакву економску логику да јунад коју производимо извозимо, а месо за потребе нашег становништва увозимо. Сви потписани споразуми о слободној трговини између БиХ и осталих земаља махом су штетни по БиХ, због чега све те споразуме треба ревидирати - тврде у Савезу удружења пољопривредних произвођача РС и апелују на надлежне да их заштите од нелојалне конкуренције у што краћем року, јер је, како истичу, сваки дан кобан за произвођаче меса у Српској, а и у БиХ.

Власник фирме “Голд - МГ” у Доњим Жабарима Горан Митровић истиче да у шталама има око 2.000 комада јунади које нема коме да прода.

- Вишка имају готово сви сточари. Нити има потражње, нити је цијена добра. Од извоза за Турску за сада нема ништа, а месо из извоза је преплавило домаће тржиште. Неопходна је заштита домаће производње, коју тражимо већ дуже вријеме - казао је Митровић.

Проблема са пласманом стоке има и фирма “Браћа Павловић” из Обудовца.

- Имамо вишка стоке јер продаја тренутно не иде. Не знамо ни када ће кренути набоље, ситуација је неизвјесна - рекао је власник Здравко Павловић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да активно прате ову проблематику, те да ће у том смислу предложити одређене конкретне мјере према надлежним институцијама БиХ, прије свега Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Састанак

Да је заштита домаће производње у БиХ хитно потребна пољопривредницима закључено је и у петак на састанку којем су присуствовали помоћник министра за ресор пољопривреде и прехрамбене индустрије Зоран Малетић, начелник Одјељења за сточарство при Министарству пољопривреде Младен Стојановић и предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара РС Владимир Усорац.

Тема састанка била је и актуелна ситуацији на тржишту производње млијека у Српској и окружењу, као и подстицајне мјере за производњу млијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана