Кинези доносе уговор за изградњу цементаре у Благају код Новог Града

Данијела Стоканић
Кинези доносе уговор за изградњу цементаре у Благају код Новог Града

Бањалука - "Фортис група" из Приједора на корак је од финалног договора са кинеском државном компанијом "ЦАМЦЕ" о заједничкој изградњи фабрике цемента у Благају код Новог Града.

Директор "Фортис групе" Драган Чорокало каже да већ годину преговарају са Кинезима о заједничкој инвестицији.

- Постигли смо начелан договор и потписали споразум о изградњи цементаре. Они долазе код нас у понедјељак и боравиће десет дана. Улазимо у завршну фазу договора и очекујем да ћемо га финализовати - казао је Чорокало.

На досадашњим састанцима договорено је да ће кинеска компанија имати већинско власништво у цементари.

- Кинези ће бити већински власници, са удјелом од 51 до 66 одсто, у зависности од тога како ћемо ми наступити. Ми имамо 33 одсто власништва, с обзиром на природне ресурсе које посједујемо, а за разлику до максималног удјела од 49 одсто подићи ћемо кредит, ако се одлучимо на ту варијанту. Идућих дана ћемо одредити проценат власништва, ријешити остале ствари и формирати заједничку фирму - истакао је Чорокало, наводећи да кинески партнер бира опрему која мора задовољити европске стандарде у погледу екологије и заштите животне средине, буке и сличних услова.

Први човјек "Фортидс групе" истиче да су наишли на добру сарадњу са Министарством индустрије, енергетике и рударства РС, које им је изашло у сусрет и у кратком периоду издало концесију на каменолом кречњака, а ускоро очекује и добијање концесије за експлоатацију гипса са локалитета који је такође у власништву компаније.

- Тренутно имамо око девет и по хектара земљишта, а откупићемо још око десет хектара. Од РС ћемо тражити да прогласи овај пројекат од општег интереса да бисмо лакше ушли у откуп земљишта - казао је Чорокало.

Уколико све буде ишло планираном динамиком, изградња цементаре требало би да почне у јулу идуће године. На градилишту ће бити ангажовано 500 радника из РС и Кине, који ће имати задатак да радове приведу крају за двије године.

- Укупна вриједност инвестиције је 120 милиона евра, а сама фабрика ће коштати 80 милиона евра. Фабрика ће имати 287 запослених, међу којима ће бити 87 Кинеза. Пројектовани годишњи производни капацитет биће 870.000 тона цемента. Наши партнери очекују да ће се комплетна инвестиција вратити у наредних шест година. То ће значити много за РС, која тренутно нема цементару, па цемент набављамо из ФБиХ, Хрватске и других земаља - истиче Чорокало.

Реализацију једне од највећих инвестиција у Српској у посљедњих неколико година најавио је и амбасадор БиХ у Кини Борислав Марић, наводећи да се недавно састао са управом кинеске компаније. Он каже да је "ЦАМЦЕ" велика и озбиљна компанија, која се бави изградњом и инжењерингом у области индустрије, енергетике, пољопривреде, саобраћаја, водопривреде и трговином.

Општина дала начелну сагласност

Начелник Новог Града Сњежана Рајилић каже да су им се из "Фортис групе" обратили писмом намјере, у којем су навели да са кинеским партнером имају намјеру да граде цементару.

- Општина је дала начелну сагласност да могу кренути у преговоре. Били смо у селу Благај, гдје је планирана изградња цементаре и мјештани су против тога, али нису баш најбоље упућени. Када буде израђен еколошки елаборат, он мора бити представљен и становништву, да би неспоразуми били ријешени на обострано задовољство - рекла је Рајилићева.

Карактеристике пројекта

500 радника биће ангажовано на градилишту

120 милиона евра вриједност укупне инвестиције

80 милиона евра биће уложено само у фабрику

287 запослених имаће цементара

870.000 тона цемента износи пројектовани годишњи производни капацитет

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана