Кинеска роба затрпава БиХ

Маријана Миљић
Кинеска роба затрпава БиХ

Бањалука - Вриједност кинеске робе увезене у БиХ у првој половини ове године достигла је 586 милиона марака, што је за чак 166 милиона више у односу на исти прошлогодишњи период.

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић рекао је да је у првом полугодишту 2014. увезено 79.907 тона кинеске робе из Кине и других земаља, док су у истом периоду лани увезене 60.283 тоне ове робе.

Када је у питању увоз кинеске робе само из Кине за шест мјесеци је на тржиште БиХ пласирана роба у вриједности 269 милиона, док је у истом прошлогодишњем периоду њена вриједност износила 126 милиона КМ. Структура увезених кинеских производа је веома шаролика, а највећи дио се односи на робу широке потрошње.

Док кинеска роба све више затрпава тржиште БиХ, извоз у Кину је симболичан. Из БиХ је у првом полугодишту на кинеско тржиште извезена 5.591 тона робе вриједности шест милиона КМ.

- У истом периоду 2013. године из БиХ је директно у Кину извезена роба у количини од 3.293 тоне, чија је вриједност износила пет милиона КМ - казао је Ковачевић и додао да у Кину највише извозимо дрво, грађу, мрки угаљ и камене блокове.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић сматра да је све већи увоз кинеске робе посљедица пада платежне моћи становника, који се због тога одлучују за куповину јефтиних производа.

- Цијена кинеске робе је прихватљивија у поређењу са цијеном робе из других земаља, а нижа је чак и од цијене домаћих производа, због чега становници све више купују те производе, иако је њихов квалитет веома лош - казао је Петровић.

Он је нагласио да до сада нису имали притужби на квалитет робе из Кине, јер купци знају да је та роба лоша.

- Потрошачи знају шта купују и због цијене се свјесно одлучују за робу лошег квалитета. Неквалитетна и јефтина роба увозиће се у БиХ све док платежна моћ становника не крене узлазном путањом - истакао је Петровић.

Фалсификована роба

У БиХ се често покушава увести и фалсификована роба, односно копија познатих свјетских брендова.

- Уколико откријемо покушај увоза робе која је фалсификат познатих свјетских брендова, заустављамо пошиљку и позивамо овлашћеног заступника за увоз конкретне робне марке, који потврђује да ли је ријеч о фалсификату - рекао је Ратко Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана