Јесен стиже уз воће и поврће из Холандије и Албаније

Данијела Бајић
Јесен стиже уз воће и поврће из Холандије и Албаније

БАЊАЛУКА - Да домаћи пољопривредни произвођачи не могу да задовоље ни потребе овдашњег становништва, потврђује податак да је током протеклих осам мјесеци у БиХ увезено готово 13 милиона килограма воћа и поврћа више у односу на исти период лани, док је истовремено извоз пао за 6,38 милиона килограма.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од почетка јануара до краја августа на домаће тржиште стигло је 199,14 милиона килограма разног воћа и поврћа у вриједности од  262,23 милиона марака.

У истом периоду лани увезено је 186,22 милиона килограма ове робе, вриједне више од 224,04 милиона КМ.

- За разлику од увоза, извоз је ове године у односу на лани забиљежио пад, па је тако ове године на инострано тржиште из БиХ отишло 20,44 милиона килограма воћа и поврћа, што је за око 6,38 милиона мање у односу на лани - показали су подаци УИО БиХ.

Када је питању увезено воће и поврће, ове године у БиХ је највише стигло банана, затим цитруса, те јабука, крушака и дуња, а није занемарљива ни количина увезеног кромпира.

Највише воћа и поврћа ове године стигло је из Холандије, затим Турске, Албаније, Србије и Канаде. Истовремено, ових производа је највише извезено у Хрватску, Њемачку, Србију и Италију.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоје Дојчиновић истакао је за “Глас Српске” да су лани произвели веома мало јабука и крушака, јер је година била јако лоша, те да су прогнозе за наредни период још црње узимајући у обзир временске непогоде ове сезоне.

- У наредном периоду ћемо имати још више воћа из увоза, јер је наш род ове године као никад до сада подбацио. Извоза тек нема, јер шта да понудимо иностраном тржишту, кад немамо ни за властите потребе - казао је Дојчиновић.

Тврди да ће потрошачи тек осјетити посљедице климатских промјена.

- Потражња за воћем ове године није повећана само код нас, него у цијелој Европи, што ће се тек одразити у наредним годинама, јер је суперћелијска олуја нанијела велику штету на стаблима - рекао је Дојчиновић.

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић за “Глас” каже да је година јако лоше почела те да више ни сам не зна како ће се завршити.

- Од раних култура ништа није остало. Купус, краставци и све остало прољетос је било под водом. Уништено је на самом старту. Ове године нисам продао ни килограм купуса који сам засијао на два хектара - истакао је Илић.

Додао је да све што имају на располагању су мање количине кромпира, док произвођачи, који су знали произвести и по триста тона лука, немају шта продати.

-  Ово је прва година да се кромпир увози свих 12 мјесеци. Од зимус, када је кренуо, до дан данас није стао. Због проблема који нас прате и саме природе посла све више људи, посебно млађих нараштаја, одустаје од пољопривредне производње. Све је извјесније да нас лоше вријеме очекује - казао је Илић.+

Цијене

Дарко Илић истиче да су, упркос слабој понуди, тренутне цијене домаћег поврћа повољне. Цијена купуса за кисељење се креће око пола марке по килограму.

- Килограм домаћег кромпира је 0,80 КМ, док су паприке у велепродаји 2,50 КМ по килограму - казао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана