Јефтинији кредити, расте спољни дуг

Жељка Кокот
Јефтинији кредити, расте спољни дуг

Бањалука - Главне рефлексије "рата" двије најјаче глобалне валуте, долара и евра, на БиХ у овој години могле би бити повољнији услови задуживања и отплате дуга захваљујући паду вриједности каматне стопе еурибор због слабљења заједничке европске валуте, док би јачање америчке могло поскупјети увоз робе изражене у доларима и повећање спољног дуга БиХ.

Вриједност еурибора драстично је смањена у посљедњих неколико година па је та каматна стопа завршила у негативној зони од 0,3 одсто. То у пракси значи да ће задужења у еврима постати повољнија, а да ће бити снижене и рате кредита везаних за евро, јер је еурибор једна од главних ставки у каматној стопи.

Економски аналитичар Зоран Павловић очекује наставак тренда пада вриједности евра и јачања повјерења у амерички долар, што би могло резултирати изједначавањем њихове вриједности, што је већ близу.

- Банке су приликом одобравања кредита увеле концепт са фиксном каматном стопом којом покривају своје трошкове на коју се додаје еурибор. Уколико је стопа еурибора негативна, јасно је да ће кредити постати још јефтинији - истакао је Павловић и апеловао на опрез приликом узимања кредита у другим валутама мимо евра и КМ, јер су таква задужења крајње ризична са монетарног и финансијског аспекта.

Директор Института за едукацију Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић сматра да јачање долара неће оставити велики утицај на спољнотрговинску размјену, јер се око 80 одсто трансакција одвија са земљама Европске уније. Он каже да ће јачање америчке валуте изазвати раст спољног дуга БиХ израженог у доларима.

- Велике посљедице би могла имати физичка и правна лица која потписују уговоре у доларској вриједности, јер Централна банка БиХ не располаже мјерама монетарне политике којим би се уговорене вриједности заштитиле од валутних флуктуација - каже Хасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана