Интернет мијења редове у банкама

Данијела Стоканић
Интернет мијења редове у банкама

Бањалука - Уштеда времена и нижа провизија главне су предности електронског и мобилног банкарства које постаје све популарније међу становницима Српске.

Услуга електронског и мобилног банкарства разликује се мање-више од банке до банке, али у суштини подразумијева увид у стање на рачуну, картицама и у вези са кредитима путем интернета. Банке су у циљу што веће доступности ових врста услуга креирале и намјенске апликација за "паметне телефоне". У банкама процјењују да је због предности које нуди електронско и мобилно банкарство, плаћање рачуна на шалтерима прошлост за бар четвртину становника Српске који имају текуће рачуне.

У НЛБ банци Бањалука кажу да својим клијентима још од  2011. године нуде услугу плаћање рачуна путем интернета кроз услугу електронског банкарства, док посљедњих годину и по на располагању имају и мобилно банкарство.

- Накнаде за трансакције унутрашњег платног промета путем електронског и мобилног банкарства су 30 до 50 одсто ниже него у случају исте услуге на шалтеру банке. Мјесечна накнада за услуге електронског и мобилног банкарства у пакету износи двије КМ. Број комитената који користе предности и погодности плаћања путем електронског и мобилног банкарства се повећава. Нарочито смо поносни на раст броја корисника мобилног банкарства које је допринијело да број налога електронске банке достигне 32 одсто укупног броја безготовинских налога - истакли су у НЛБ банци.

У бањалучкој Сбербанци истичу да су предности њиховог онлајн сервиса многобројне, а најважнија је да клијентима штеде вријеме и новац.

- У посљедњих годину број извршених налога порастао је за 25 одсто кроз нашу услугу "онлине банкинг", док је кроз услугу "мСбербанкБЛ" порастао за чак 70 одсто - истакли су у Сбербанци.

У Новој банци Бањалука кажу да мјесечна накнада за коришћење електронског банкарства за физичка лица износи 1,5, а за правна двије КМ. Уколико клијент користи неки од пакет рачуна ослобођен је плаћања додатне накнаде за коришћење електронског банкарства.

- За електронско банкарство су више заинтересована правна лица, јер су свјеснији да тако штеде вријеме, смањују трошкове и повећавају продуктивност - истичу у Новој банци.

У погодности које има уз нове банкарске услуге увјерила се Бањалучанка Јелена Топаловић, која је послије инсталирања апликације престала да одлази у банку.

- Раније сам често одлазила у банку. Само кад се сјетим оних гужви дође ми мука, јер никада нисам чекала мање од пола сата да платим рачуне за режије - казала је Топаловићева.

Још, међутим, има и становника који електронско и мобилно банкарство сматрају непоузданим и вјерују само у потврду у рукама да су нешто платили.

Банкарске услуге путем интернета

* Плаћање рачуна, рата кредита и других обавеза

* Плаћање робе и услуга - куповина и продаја

* Конверзија валута, девизно плаћање

* Пренос новца са трансакционог на штедни рачун

* Праћење стања дуга на основу кредита, отплаћеног дуга, преосталог дуга, рата кредита и доспјелих обавеза

* Праћење стања уштеђевине и висне каматне стопе

* Постављање питања о услугама банке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана