Грађевинарство на ногама држи нискоградња

Маријана Миљић
Грађевинарство на ногама држи нискоградња

Бањалука - Вриједност грађевинских радова реализованих у Српској у трећем тромјесечју ове године порасла је за 3,3 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, чиме је прекинут негативан тренд у овом сектору у 2016. години.

Према подацима Завода за статистику РС, у првом и другом кварталу ове године вриједност грађевинских радова падала је у односу на исти прошлогодишњи период, док је у трећем тај тренд заустављен.

Грађевинарство је у периоду јул-септембар испливало из минуса, захваљујући учинку нискоградње, гдје су неимари неутралисали пад обима посла колега у високоградњи. Обим радова у нискоградњи порастао је 5,5 одсто, док је високоградња имала пад од 6,7 одсто. Због много веће вриједности послова у нискоградњи, захваљујући њеном расту остварен је и укупан позитиван ефекат.

Предсједник Удружења послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинског материјала РС Борко Радинковић истиче да стање у грађевинском сектору није сјајно, иако статистика показује да је у трећем кварталу у успону и да је прекинут негативан тренд.

- Те стопе су ниске и не осликавају стварно стање. Станоградњу одржавају у животу још кредити Инвестиционо-развојне банке РС, помоћу којих млади и млади брачни парови лакше долазе до станова. На нискоградњу углавном отпада изградња дионице аутопута "9. јануар" од Прњавора до Добоја, што је уз друге реализоване пројекте довело до већег обима грађевинских радова. Мање фирме, међутим, имају много проблема и не може се говорити о опоравку грађевинарства - навео је Радинковић, који је и власник фирме "Бинис бетон" из Бањалуке.

Радинковић наводи да су домаће грађевинске фирме суочене са жестоком конкуренцијом иностраних.

- Оне добијају све више послова на тржишту РС, док се домаћи капацитети занемарују и бацају у други план. Крајње је вријеме да буду предузете мјере за заштиту домаћих фирми - истиче Радинковић.

Руководилац у грађевинском предузећу "Хидрокоп" из Бањалуке Горан Бабић истиче да упркос тешкој ситуацији успијевају да уговоре пројекте и обезбиједе довољно посла радницима.

- Очекујемо да и у идућем периоду одржимо обим посла који тренутно имамо, иако је вријеме изазовно - казао је Бабић, сагласивши се да су велики пројекти који су реализовани у нискоградњи извукли грађевински сектор из минуса.

Структура у трећем кварталу

+5,5% - нискоградња

- 6,7% - високоградња

Учинак грађевинарства у овој години

- 8,7% - први квартал

- 3,8% - други квартал

+3,3% - трећи квартал

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана