Фирма из Лознице дигла руке од “Шећеране”

Анита јанковић речевић
Фирма из Лознице дигла руке од “Шећеране”

БАЊАЛУКА - Фирма “Унимонт” из Лознице, која је намјеравала да купи бијељинску Фабрику шећера у стечају, није уплатила депозит у предвиђеном року, због чега имовина овог пропалог предузећа иде поново на добош по цијени од осам милиона КМ.

Истакао је то јуче за “Глас Српске” предсједник Одбора повјерилаца “Шећеране” Војислав Николић, нагласивши да лозничко предузеће “Унимонт”, које се бави станоградњом, више није квалификовани понуђач.

- “Унимонт” нам је послао писмо намјере у којем је навео да је заинтересован за куповину “Шећеране”, понудивши осам милиона и 400 КМ. Одбор повјерилаца је прихватио то писмо намјере и оставио фирми рок до 5. јуна да уплате депозит од 50.000 КМ. Након тога је требало да дођу на састанак како би договорили даљи ток продаје, али с обзиром на то да нису уплатили депозит до петка до 12 часова, сматрамо да су одустали од куповине. Да ли ће бити нешто у будућности не знам, али за сада ту нема ништа - рекао је Николић. Он је додао да је Одбор повјерилаца на јучерашњем састанку донио одлуку о новом кругу продаје имовине некадашњег семберског гиганта.

- Идемо у нови круг продаје по цијени од осам милиона КМ, као и прошли пут. Одлучили смо да не идемо на смањење цијене због ситуације са епидемијом вирусом корона која је у прошлом кругу онемогућила кретање и долазак потенцијалних купаца - појаснио је Николић.

Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који мјерка “Шећерану” и за њу нуди 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала.

Послије њих у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала.

Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година.

Скупштина повјерилаца “Шећеране” прошле године донијела је одлуку да се лицитације организују сваких 15 дана и да се цијена спушта за 500.000 КМ, почевши од 9,5 милиона марака. Најнижи износ испод којег неће падати цијена је седам милиона КМ.

Оглас

Војислав Николић каже да ће конкурс о продаји имовине бијељинске Фабрике шећера у стечају бити објављен данас у јавним гласилима како би евентуални купци могли да се пријаве.

- Стечајни управник ће огласити продају. То је по ко зна који пут до сада, видјећемо шта ће бити - казао је Николић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана