Душан Вјештица, директор ваздухопловног завода у Бањалуци: “Космос” вратио повјерење купаца

Данијела Бајић
Foto: Велибор Трипић

Сви финансијски параметри показују узлазну путању, због чега не треба да се бринемо за будућност компаније “Космос”, која већ четврту годину заредом позитивно послује и за то вријеме успјела је да смањи наслијеђене обавезе за око 7,5 милиона КМ.

Рекао је то у  интервјуу за “Глас Српске” директор Ваздухопловног завода “Космос” у Бањалуци Душан Вјештица и додао да је по доласку у ово предузеће 2015. године затекао акумулирани губитак од 38 милиона КМ који се приближио укупном капиталу. Он је истакао да је уложено много напора, те да се коначно може говорити о стабилности предузећа.

ГЛАС: У каквом стању сте затекли компанију “Космос” по доласку на мјесто директора?

ВЈЕШТИЦА: Само су обавезе износиле 25 милиона КМ, а дио радника је био у штрајку. Иако нисмо имали ниједан активни уговор, било је 250 запослених. Кров је прокишњавао, системи нису функционисали. Све оно што је било потребно за индустрију, било је у колапсу. Предузеће је било прикључено на градско гријање, што је апсурд, јер је фактура за гријање долазила у износу од 35.000 марака, а ми се сада у својој котловници гријемо за 40.000 цијелу сезону. Дио опреме из машинског парка је био отуђен, уништен, онеспособљен. Мојим доласком је направљена иницијатива да се оспособи машински парк. Најмање смо милион марака уложили у опрему и алат да изађемо пред купце. Кредит од ИРБ-а од 2,5 милиона КМ потрошен је ненамјенски. Дио опреме, која је набављена од кредита, је отуђен. Анализирали смо пројекте да видимо шта се радило и дошли до тога да има послова који су реализовани у иностранству, а гдје је направљен минус до три милиона КМ. Такав приступ довео је до дугова према добављачима, изгубљено је њихово повјерење. Нарушени су пословни односи са купцима, јер нису поштовани рокови и квалитет. 

ГЛАС: Како је дошло до блокаде рачуна фирме?

ВЈЕШТИЦА: Било је злоупотреба свих врста. До мог доласка ова фирма ниједан грам, а камоли килограм отпадног бакра није продала фурду, зато што је то неко узимао и препродавао, а хиљаде мотора су ремонтовали, због чега су неки начелници погона носили називе Бакрени и Сребрни. У овој компанији је развијен приватни бизнис група, то одговорно тврдим, јер за све имам доказ. Било је случајева да су трафое извозили ван фирме и скидали бакар, а потом их враћали. Покренуте су истраге, али то није доведено до краја. Неки инжењери су крали струју од матичне компаније на рачун добављача. По нашим рачуницама је око 500.000 марака злоупотријебљено за струју. Злоупотребом руководилаца стигла је кривична пријава тешка 840.000 КМ само за један предмет “COFIS EXPORT-IMPORT”, предузеће из Србије. Са кључним купцем Србијом 15 година није реализован ниједан посао. Резервни дијелови су продавани по цијени од 10 одсто од складишне. Све је то довело до тога да нам се, између осталог, с времена на вријеме блокирају рачуни.

ГЛАС: Каква је прошла година била за компанију узимајући у обзир и проблеме са вирусом корона?

ВЈЕШТИЦА: Само је успорила реализацију планова, никако зауставила. Све што смо планирали почетком 2020. пролонгирали смо за крај године. Мало смо стагнирали, јер је Европа затворила границе, а наши купци су углавном изван БиХ. Међутим, све се враћа у нормалне токове, а најважније је да су финансијске картице добављача чисте и да не дугујемо никоме ништа.

ГЛАС: Колико је у протеклих пет година, односно од Вашег доласка на чело компаније до данас, “Космос” реализовао и наплатио посла?

ВЈЕШТИЦА: За вријеме мог мандата реализовани су послови вриједни 25 милиона марака. То је значајан износ узимајући у обзир да смо 85 одсто извозна компанија. Овим показатељима је претходило много тога, од инвестиционог улагања, искорака према купцима, до уштеда. Све смо то направили да бисмо створили услове за овакав пословни резултат.

ГЛАС:  “Космос” је превазишао много старих проблема, укључујући и повратак на изгубљена тржишта и покретање значајне производње. Како је то изгледало?

ВЈЕШТИЦА: Трновит је био пут враћања повјерења купаца, а посебно стратешког као што је Министарство одбране Србије. Међутим, то није само резултат рада директора него свих органа управљања друштва, од Надзорног одбора, ресорног министарства, до Владе РС, која је на крају предсједник Скупштине акционара. Сви смо истрајавали да бисмо дошли до овог резултата, гдје смо значајан дио проблема из прошлости санирали.

ГЛАС: Затекли сте велика дуговања, између осталог и према запосленима. Каква је данас ситуација?

ВЈЕШТИЦА: Остало је још 17 милиона КМ старог дуга, прије свега Пореској управи и фондовима. Само су обавезе према запосленима износиле 4,2 милиона, а до сада смо сервисирали око три милиона КМ. Све плате, од завршетка реструктурисања, закључно са јануарском за 2021, су исплаћене. Више од 40 људи је испраћено у пензију са уплаћеним обавезама. Држави је уплаћено више од три милиона дуга. То је само дио онога што смо учинили.

Представништво

ГЛАС: Шта бисте издвојили у 2020. години као један од успјеха?

ВЈЕШТИЦА: Посебно сам поносан на привредно друштво “БЛ Космос” које је лани отворено у Београду. На овај начин смо хтјели да искорачимо на тржишту Србије. Матично предузеће ускоро би требало да потпише уговор о сарадњи са Војском Србије. Недавно смо разговарали са министром Небојшом Стефановићем и у плану је да “Космос” буде кандидован за развојне пројекте Министарства одбране Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана