Добре газде из Витеза платом чувају запослене

Маријана Миљић
Добре газде из Витеза платом чувају запослене

Бањалука, Витез - Послодавци у Витезу прибјегли су повећању радничких плата како би се изборили са све масовнијим одласком радника у иностранство, а за наше прилике необичну тактику за сада неће примијенити и њихове колеге у Српској правдајући се беспарицом.

Иницијатива пословне заједнице из Витеза, познатог по развијеним свим гранама привреде, по свему судећи остаће локалног карактера. Њен идејни творац је предсједник Удружења послодаваца из Витеза и директор фирме "Екос" Анто Рајковић чији су радници добили повишицу за 11 одсто. Његов примјер слиједила је групација "Гудељ" повећањем плате за 14 одсто, а придружиле су им се и друге фирме у овом средњобосанском градићу.

- Схватили смо да је проблем одласка радне снаге узео маха и због тога смо били приморани да нешто урадимо како би имао ко да ради за нашим машинама. Од чекања на потезе власти, које би прије свих требало да се баве овим проблемом нема ништа. Ми више не можемо да сједимо скрштених руку као што они раде, јер радници одлазе. На крају смо након мноштва приједлога и идеја одлучили да повећамо плате и да својим примјером укажемо да је на тај начин могуће зауставити одлазак радника - казао је Рајковић.

Послодавци из Витеза истичу да би њихов примјер требало да слиједе и власници фирми у ФБиХ и РС који имају простор да повећају плате умјесто што свакодневно гледају како им одлази, углавном, најбољи кадар. Послодавци у РС истичу да су суочени са проблемом одласка радника, али да немају могућности да им повећају плате и мотивишу их да, ипак, остану.

- Да би примања запослених била повећана мора бити побољшан пословни амбијент, али то у оваквој политичкој ситуацији која тресе БиХ тешко можемо очекивати. Могуће је да неко од послодаваца некако успије да нешто повећа плату, али не очекујем никакве значајне промјене. Половина фирми у РС је неликвидна, а буџетски корисници чак не уплаћују доприносе и фондовима дугују огромне своте новца. Нешто морамо мијењати, али то треба да ради власт која треба да учини нешто с циљем побољшања привредног амбијента, а то може да учини смањењем пореза и доприноса. На тај начин би била отворена и могућност за раст зарада - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

У Савезу синдиката РС су, међутим, увјерени да послодавци имају простора за повећање плата и да је само питање процента у зависности од пословања њихових предузећа.

- Добри послодавци чије фирме имају перспективу улажу у радну снагу јер знају да мотивисани радници доносе добре резултате и профит. Ми већ двије године упорно лобирамо за повећање плата у реалном сектору како бисмо сачували стручан кадар, али нажалост од тога није било ништа. Постоје свјесни послодавци који су повећали плате кроз појединачне колективне уговоре и нису чекали став републичког удружења послодаваца - каже предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић и позива послодавце да не користе радничка леђа за богаћење, већ да им повећају плата јер је то добит и за њихове фирме и за комплетну Српску.

Армија радника на граници

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ од 2013. до краја априла ове године само у Словенију и Њемачку су отишла 14.409 радника из БиХ.

Од тог броја 11.495 радника засновало је радни стаж у Словенији, а 2.914 у Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана