»БХ гас« од банака тражи 40 милиона КМ кредита

nezavisne.com
»БХ гас« од банака тражи 40 милиона КМ кредита

Сарајево - Управа Јавног предузећа "БХ гас", које се суочава с великим нагомиланим проблемима и финансијском дубиозом, расписала је јавни натјечај кроз два лота и по четири тромјесечна квартала за осигурање банковних гаранција према испоручиоцима "Газпрому" из Русије и србијанском "Србијагасу".

 

Како сазнају Независне новине, процјена компаније је да ће јој бити неопходно близу 40 милиона КМ ("Газпрому" око 36,26 милиона, "Србијагасу" око 2,6 милиона КМ) како би ови испоручиоци наставили несметану дистрибуцију енергента од чијег дотока у дословном смислу зависе индустријски потрошачи, али и живот у Сарајеву и многим другим срединама.

Ријеч је о отвореном тендерском поступку, а за банку која се одлучи на овакав начин кредитирања "БХ гаса" обавеза је достављање изјаве да су понуђени услови и цијена фиксни и непромјењиви.

Из "БХ гаса" потврдили су ову информацију, наводећи да су, у складу с уговореним обавезама, дужни расписати тендер за гаранцију за одгођено плаћање за сваку годину.

"Висина гаранције је промјењива током године и овиси о потрошњи гаса, те се у складу с тим мијења. Нешто је већа током зимских мјесеци, када је израженија потрошња, а мања током љетних мјесеци", истичу из "БХ гаса".

На питање значи ли ово да ће сви потрошачи "БХ гаса", а поготово грађани Сарајева који су се због смањеног дотока из Русије смрзавали протеклих седмица, наредне године моћи рачунати на несметан и несмањен доток овог енергента, из компаније одговарају помало произвољно.

"Без обзира на гаранцију, они потрошачи који уредно измирују обавезе према 'БХ гасу' и тиме не доводе у питање сервисирање обавеза према 'Газпрому', требало би да имају уредно и несметано снабдијевање гасом у 2015. години", истичу у "БХ гасу" те наводе како наплата потраживања није једини проблем у њиховом пословању.

У вези с тим, из Управе компаније признају да су у незавидној ситуацији и да ће им за рјешавање нагомиланих проблема бити неопходна помоћ и саме државе.

"Нажалост, садашња управа је затекла нагомилане проблеме који пријете 'БХ гасу', али и гасној привреди БиХ, а који су наслијеђени од претходних управа компаније. Поред максималних напора које улажемо у стабилизацију компаније, за потпуно рјешење требат ће нам подршка свих релевантних органа у БиХ", закључују из "БХ гаса".

Према свему судећи, све потрошаче, а поготово грађане чији свакодневни живот зависи од несметаног дотока плина који преко "БХ гаса", а потом мањих компанија (дистрибутера), долази у њихове домове, чека још једна дуга и стресна зима. Најприје јер је неизвјесно која ће комерцијална банка ући у аранжман давања око 40 милиона кредита на овај начин, али и из разлога што је, у овом тренутку, тешко назријети излаз из зачараног круга међусобних дугова и потраживања која трају годинама.

У међувремену, према одлуци Владе Кантона Сарајево и кантоналног Министарства просторног уређења и заштите околиша, КЈКП "Топлане" увеле су двосатну редукцију у гријању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана