Банка Српске продала четири објекта у ФБиХ

Маријана Миљић
Банка Српске продала четири објекта у ФБиХ

Бањалука - Од десет пословних простора и зграда Банке Српске у ФБиХ понуђених на лицитацији продата су четири, од којих је инкасирано 1,29 милиона КМ.

Ликвидациони управник Банке Српске Петар Мићић казао је да је ријеч о првој продаји имовине након што је покренут процес ликвидације. Објекти који су понуђени на продају припадали су Уна банци, чији је власник Банка Српске.

- Продате су зграде са опремом у Босанској Отоци и Цазину, те пословни простори у Бужиму и Великој Кладуши - навео је Мићић.

Поред зграда, на добошу су се нашли и рачунари, рачунарска опрема и остала покретна имовина, од чије продаје је прикупљено 8.669 КМ.

- Од продаје некретнина и покретне имовине укупно је прикупљено 1,30 милиона КМ - навео је Мићић.

Укупна вриједност имовине Банке Српске која је понуђена на првој лицитацији износила је 5,1 милион марака. Почетна цијена зграда и пословних простора износила је 5,09 милиона, а покретне имовине 17.000 марака.

Након завршене прве лицитације без купца су остали једна зграда и два пословна простора у Бихаћу, те пословни простори у Босанском Петровцу, Босанској Крупи и Кључу. Највишу почетну цијену имала је зграда у Бихаћу, чија је вриједност процијењена на око 2,7 милиона, а вриједност опреме у њој на 37.990 КМ. Ускоро би требало да буде расписан и други јавни позив за продају некретнина и опреме Банке Српске.

Агенција за банкарство РС донијела је 27. априла рјешење о одузимању дозволе Банци Српске. Одлука је донесена на основу показатеља који су указивали да је капитал банке негативан. Привремена управа у Банци Српске уведена је 16. новембра прошле године због неизвршавања налога које је Агенција за банкарство послије обимне контроле ставила на сто њене управе и пада капитала испод законског минимума. Тада је блокирано 149,5 милиона марака депозита клијената Банке Српске, а од тог износа исплаћено је око 55 милиона за које је гарантовала Агенција за осигурање депозита БиХ. Новац су добили депозитари који су у Банци Српске имали до 50.000 КМ. Депоненти који су имали веће износе биће намирени од прихода убраних продајом имовине банке и наплатом кредита, али је тешко очекивати да ће им бити исплаћен сав новац који су имали у Банци Српске.

Градови у којима су продате некретнине

Бужим

Босанска Отока

Цазин

Велика Кладуша

Градови у којима нису продате некретнине

Бихаћ

Босански Петровац

Босанска Крупа

Кључ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана