Бањалука: Продаја земљишта и хала умјесто закупа

Весна Поповић
Бањалука: Продаја земљишта и хала умјесто закупа

Бањалука - Технолошки бизнис парк у Рамићима, који је требало да буде окосница привредног развоја Бањалуке и главна понуда за инвеститоре, биће трансформисан у пословну зону "Рамићи - Бањалука", а умјесто изнајмљивања акценат ће бити стављен на продају објеката и земљишта.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић казао је да је приједлог одлуке о трансформацији Технолошког бизнис парка упућен Градској скупштини.

- Пројекат Технолошки бизнис парк је рађен прије осам година и подразумијевао је велико улагање. Направљен је у вријеме када је буџет био већи, када су приходи расли и када је планирано да ћемо добити ту локацију без накнаде. Тај пројекат је у већој мјери преживио, али је нереалан за услове које данас имамо - образложио је Гаврановић.

Он је истакао да су већ продали прве парцеле инвеститорима, уз услов да могу правити само производне погоне.

- Регулационим планом остатак простора ће бити стављен у функцију и продат. Привредници ће опет моћи да покрену производњу и запосле раднике - навео је Гаврановић.

Према његовим ријечима, до сада је највећи закупац у Технолошком бизнис парку била италијанска фирма која послује у Котор Варошу "Механичке конструкције".

- Са њима није продужен уговор о закупу, јер су заинтересовани за куповину комплетног објекта. За инсталирање опреме потребна су велика улагања и немају економски интерес да улажу у објекат за који плаћају закуп. Преговори о продаји још трају и ако успију, требало би да буде запослено 500 људи - навео је Гаврановић.

До августа 2014. године закључено је пет уговора о закупу пословног простора у Технолошком бизнис парку, а осим "Механичких конструкција", то су учиниле фирме "Ролофлекс", "Италијана", "МК Мајкић" и "21. мај", који запошљавају око 100 радника. "Механичке конструкције", које су запошљавале 83 радника, нису, међутим, продужиле једногодишњи уговор о закупу. Градска управа је у 2014. години по основу закупа инкасирала 388.392 КМ. Лани су продате четири парцеле за изградњу производних објеката за 567.280 КМ. У току је издавање локацијских услова за изградњу погона предузећима "Три бест", "Сим импекс", "Месер БХ гас" и "Сепл".

Директор Градске развојне агенције, која управља овим пројектом Ненад Рачић је рекао да су у 2014. години организовали портирску и службу одржавања у Технолошком бизнис парку.

- Имамо наше људе у Рамићима, који су на располагању инвеститорима и који у име Градске управе обављају одређене послове - додао је Рачић.

Локација

Технолошки бизнис парк се налази у простору некадашњег предузећа "Унис ваљаоница хладно ваљаних трака". Градска управа Бањалука купила је половином 2013. године на лицитацији имовину тог предузећа за 6,5 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана