Донијели своје, кући отишли са уџбеницима старијих другара

Илијана Божић
Донијели своје, кући отишли са уџбеницима старијих другара

Бањалука - Ученици основних школа јуче су у парку “Петар Кочић” размјењивали половне уџбенике, а акцију су покренуле наставница ОШ “Свети Сава” Александра Радојков и мајка једног основца Дијана Јешић са жељом да свим школарцима и родитељима омогуће лакши почетак нове школске године.

Иако је размјена трајала до поподневних часова, већ ујутро “Стакленац” су преплавили ђаци и њихови родитељи који су донијели уџбенике завршеног разреда да их замијене за наредни.

Радојков је истакла да би било одлично када би ова идеја заживјела, те да би свима много значило да се размјена спроводи сваке године.   

- За 20 година радног стажа сусретала сам се са разним ситуацијама. Важно је да дјеца схвате да је књига вриједна без обзира на то да ли је нова или већ коришћена. Битан је њен садржај - истакла је Радојков.

Нагласила је да се овом размјеном код ученика развија и еколошка свијест.

- Неопходно је да уочимо колико се шуме исијече за папир. Самим тим што рециклирамо књиге чувамо природу. Кад радим са дјецом, трудим се да искористимо обје стране папира, не дозвољавам да се књиге уништавају и бацају - казала је Радојков.

Једна од организаторки Дијана Јешић истакла је да су се људи одазвали акцији у великом броју.

- Највјероватније ћемо организовати још један дан за размјену, јер се више од 200 људи одазвало нашој акцији. Родитељи и дјеца су доносили књиге из претходног разреда и мијењали их за половне уџбенике за наредни разред. Једини услов је био да су уџбеници очувани - нагласила је Јешићева.

Одушевљење није крио ученик ОШ “Бранко Ћопић” Јован Липовац који је одлучио да поклони и ђачку торбу некоме коме је неопходна.

- Замијенио сам своје старе књиге из четвртог књигама за пети разред. Веома је важно да некоме ко жели да учи, иде у школу и буде образован донирамо књиге - рекао је Липовац.

Отац једне ученице Саша Чекрлија је истакао да је ријеч о веома корисној акцији, како за ђаке, тако и за њихове родитеље.

- Вратио сам се у осамдесете године када су овакви догађаји били пракса. У данашње вријеме није једноставно припремити дијете за школу, тако да нам ово много значи - рекао је Чекрлија.

 Пола плате за уџбенике

Дијана Јешић је нагласила да родитељи сваке јесени за уџбенике, школски прибор и одјећу треба да издвоје пола плате.

- Цијена комплета књига креће се од 95 до 175 КМ. При ­том, потребно је дати новац за уџбенике страних језика и осталу школску опрему. Није срамота размјењивати књиге, не треба да будемо присталице погрешног система вриједности - нагласила је Јешићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана