Солитери на три локације у центру Бањалуке?

nezavisne.com
Солитери на три локације у центру Бањалуке?

Бањалука - Било је много дебате у вези са солитерима на подручју града и у Приједлогу одлуке о доношењу регулационог плана дијела централног подручја остала је могућност да се на барем три зоне у граду изграде солитери.

Рекао је ово градоначелник Игор Радојичић након сједнице Колегијума Скупштине града, посљедње у овој години, и нагласио да солитере имају сви велики, модерни градови.

“Према томе, мислим да је регулациони план центра града квалитетно израђен, с обзиром на то да се ради о врло осјетљивом и сложеном најужем градском језгру”, рекао је Радојичић.

На сједници Колегијума одлучено је да одборници на засједању, које ће бити одржано 26. децембра, одлучују о овом регулационом плану, на којем се радило годину и по, и о још 65 тачака дневног реда.

“Централна градска зона треба да доживи велику трансформацију од старе аутобуске станице до бивше зграде дирекције 'Путева РС'. Треба потпуно да се трансфоримше урбанистички, на чему ће се радити, вјерујем, у наредених 10 година”, објаснио је Радојичић.

Додао је да ће доћи и до ревитализације мањих простора, попут “Баште сљезове боје” и два мања простора за културу.

Према његовим ријечима, пред одборницима ће бити и ребаланс буџета за ову годину, који је у коначном износу нешто већи од 149 милиона КМ, од чега је више од 30 милиона КМ у инвестицијама. 

“Пред одборницима ће бити и Приједлог буџета града за идућу годину, који је нешто преко 133 милиона КМ с мојим надањем да на прољеће имамо сведен финансијски резултат у овој години позитиван како бисмо могли ићи поново у додатну емисију обвезница или неко кредитирање за још додатних пет до 10 милиона КМ инвестиција”, објаснио је Радојичић.

Додао је да је у садашњем приједлогу буџета за 2019. годину око 17 милона предвиђено за инвестиције, а граду је потребно још много више.

Зоран Талић, предсједник Скупштине града, казао је да је задња овогодишња сједница с обимним дневним редом.

“На дневном реду је и важан стратешки документ, који ће дефинисати развој града за наредних десет година. Ту су и буџет и програми, те значајне одлуке и акти којима Градска управа приводи крају свој посао за ову годину, а самим тим и градски парламент”, рекао је Талић.

Градски парламент ће разматрати и Приједлог одлуке о усвајању стратегије развоја града у периоду од 2018. до 2027. године, програме уређења градског грађевинског земљишта и заједничке комуналне потрошње одјељења за саобраћаја и путеве и за комуналне послове за наредну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана