На мазуту за бањалучку Топлану згрнули 1,4 милиона марака

Небојша Томашевић
На мазуту за бањалучку Топлану згрнули 1,4 милиона марака

Бањалука - Четири особе међу којима је и директор бањалучке „Топлане“ Мићо Миловановић пријављене су Окружном тужилаштву Бањалука због сумње да су злоупотребама у вези са испоруком мазута оштетили ово предузеће за око 1,4 милиона марака.

Осим Миловановића осумњичени су још власник фирме „Идеал компани“ Ненад Лубурић и директор те фирме Наташа Лубурић, те власник „Бом импекса“ Жељко Миловановић и директор тог предузећа Митар Самарџија.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наводећи иницијале, саопштили су да их терете за злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

- Осумњичене теретимо да су 2015. и 2017. године договарали и закључивали купопродајне уговоре супротно Закону о јавним набавкама РС. На тај начин незаконито су прибавили корист од око 1,44 милиона КМ - саопштио је МУП РС.

Незванично сазнајемо да су фирме „Идеал компани“ и „Бом импекс“ у 2015. години са „Топланом“ потписале уговоре о испоруци мазута и лож-уља по вишеструко већим цијенама од реалне.

Фирма „Идеал компани“ је спорни уговор потписала са „Топланом“ и у 2017. години. Власник ове фирме Ненад Лубурић казао је да се не осјећа кривим и тврди да је помогао „Топлани“.

- Позајмили смо им мазут на извјесни рок, што је у складу са законом. Помогли смо им када нико није хтио и када их је усред сезоне изабрани добављач „Хигат“ изневјерио. Све смо урадили уз инсистирање града Бањалуке. Јавност треба да зна да ако вам неко не врати позајмљену робу, мора да је плати. Мазут сам платио својим новцем и позајмио га - казао је Лубурић и истакао да би помогао „Топлани“ и Бањалуци када би дошли у исту или сличну ситуацију.

Он је казао да не зна зашто је покренут кривични поступак, али вјерује да иза свега стоји власник фирме „Хигат“.

- Немам чега да се плашим јер је све транспарентно. Молим надлежне да истрага буде што прије окончана јер је овај поступак нанио велику штету репутацији фирме - казао је Лубурић.

Истакао је да се мора имати у виду да се „Идеал компани“ изложио великом ризику и кредитном задужењу да би помогао „Топлани“, а то нико није рачунао као трошак.

Директор „Бом импекса“ Митар Самарџија није желио да коментарише пријаву, док директор „Топлане“ Мићо Миловановић није одговарао на телефонске позиве.

Зараде

Извор близак истрази је казао да је на основу штетних уговора „Топлана“ фирмама „Идеал компани“ и „Бом импекс“ исплатила много више новца од реалних вриједности испорученог мазута.

- Тако је на основу тих уговора фирма „Идеал компани“ незаконито зарадила 1,15 милиона КМ, а „Бом импекс“ 294.782 марке - појаснио је овај извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана