Зашто нам не треба камера са више од 6MP?

TechRadar
Зашто нам не треба камера са више од 6MP?

Дејмијен Демолдер је за сајт TechRadar покушао да читаоцима објасни зашто им не треба камера са више од 6MP.

Постоји осећај сигурности када имамо више него што нам треба. Испуњава нас сигурност да ћемо успијети да се изборимо са свиме када мислимо да смо опремљени боље него што то ситуација налаже.

Да ли на исти нелогичан и параноичан начин резонујемо и када одлучујемо колико нам пиксела треба у камери.

У стварности нам треба само 6 милиона пиксела како бисмо направили пристојну слику. Неки од нас се сјећају и времена када смо само маштали о томе да на располагању имамо 6 мегапиксела.

Оно што нам треба за наш стил фотографије или тачније – средства путем којих их излажемо је потпуно друга ствар.

Не постоји тачна цифра која говори да имамо довољно пошто сви на слике гледамо на другачији начин, али ако желимо да будемо искрени према себи и гледамо отворених очију, барем лако можемо да видимо колико нам не треба.

Практичан тест био би да погледамо начин на који користимо фотографије. Када сте посљедњи пут направили А3 принт или чак већу фотографију за албум који ћете послати некоме? Уколико је 17х12 центметара највећи формат у ком сте икада штампали, онда вам не треба чак ни 4 милиона пиксела – иако бисте данас имали проблема да пронађете камеру која нуди толико мало пискела.

Рачуница каже да најбољи квалитет захтјева 300 пиксела за сваки линеарни инч (2.5 цм) принта који правите, међутим, када сте посљедњи пут нешто штампали?

Уколико се ваше слике појављују само на екрану компјутера или на интернету, па чак и на сајтовима на којима могу бити виђене преко цијелог екрана, заиста вам не треба више од 8 милиона – и то за власнике великих 4К телевизора.

Поштено је рећи да већина нас купује онолико пиксела колико жели, а не колико нам треба. Тешко је одолети Canonу 5D III са сензором од 22 милиона пиксела, Никону Д810 са 36 милиона пиксела и невjероватном Pentaxу 645З са 51 милионом пиксела.

Ипак, након свих ових година и сазнања да више пиксела не значи увијек и бољу фотографију, као и да нам у реалности не треба више од 16 милиона пиксела, многи од нас ипак не могу да се изборе са жељом да имају више.

Само читање о свим тим сензорима високе резолуције је понекад довољно да завршимо у земљи снова – замислите шта бих све могао да урадим са тим бројем?

Да смо сви професионални фотографи и да морамо да комерцијално оправдамо новац који трошимо, сасвим сигурно би израчунали колико нам тачно пиксела треба, па чак и за највећи и најзахтјевнији посао који би могао да нам буде понуђен.

Дивна ствар у вези са тим што сте аматер лежи у чињеници да не морате да правдате било шта. Сликамо из забаве и гледамо их из уживања – можемо да оправдамо број претераних пиксела све док уживамо у њиховом коришћењу и проучавамо направљене детаље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана