Живот након смрти постоји? Мозак пацијента наставио да ради

Агенције
Живот након смрти постоји? Мозак пацијента наставио да ради

Научници су пронашли доказ да људски мозак може да настави да функционише чак и када је одоба клинички мртва.

Истраживачи са Универзитета у Западном Онтарију у Канади забиљежили су електричне импулсе у мозгу једног пацијента упркос томе што је пацијент уклоњен са апарата за одржавање организма у животу.


Мождана активност трајала је још десет минута након престанка рада срца, а забиљежени мождани таласи били су налик онима који се јављају када смо у стању дубоког сна.

Ипак, постојала је знатна разлика у електричним активностима у мозгу 30 минута прије смрти пацијента и 5 минута након престанка рада његовог срца.

"Тешко је претпоставити физиолошке основе за ову ЕЕГ активност, с обзиром на то да је услиједила након продуженог престанка циркулације", наводи се у студији.

Код преостала три од четири испитана пацијента мозак је престао да ради прије него што је срце стало, а активност неурона код сва три пацијента била је другачија. То значи да сви ми највјероватније доживљавамо смрт на другачили начин, пише Дејли мејл.

У складу са тиме, научници кажу да је још рано говорити о томе на који начин би ова појава могла да се одрази на наше искуство "с оне стране живота".

Истраживање је објављено у магазину "Proceedingf of the National Academy of Sciences".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана