Život nakon smrti postoji? Mozak pacijenta nastavio da radi

Agencije
Život nakon smrti postoji? Mozak pacijenta nastavio da radi

Naučnici su pronašli dokaz da ljudski mozak može da nastavi da funkcioniše čak i kada je odoba klinički mrtva.

Istraživači sa Univerziteta u Zapadnom Ontariju u Kanadi zabilježili su električne impulse u mozgu jednog pacijenta uprkos tome što je pacijent uklonjen sa aparata za održavanje organizma u životu.


Moždana aktivnost trajala je još deset minuta nakon prestanka rada srca, a zabilježeni moždani talasi bili su nalik onima koji se javljaju kada smo u stanju dubokog sna.

Ipak, postojala je znatna razlika u električnim aktivnostima u mozgu 30 minuta prije smrti pacijenta i 5 minuta nakon prestanka rada njegovog srca.

"Teško je pretpostaviti fiziološke osnove za ovu EEG aktivnost, s obzirom na to da je uslijedila nakon produženog prestanka cirkulacije", navodi se u studiji.

Kod preostala tri od četiri ispitana pacijenta mozak je prestao da radi prije nego što je srce stalo, a aktivnost neurona kod sva tri pacijenta bila je drugačija. To znači da svi mi najvjerovatnije doživljavamo smrt na drugačili način, piše Dejli mejl.

U skladu sa time, naučnici kažu da je još rano govoriti o tome na koji način bi ova pojava mogla da se odrazi na naše iskustvo "s one strane života".

Istraživanje je objavljeno u magazinu "Proceedingf of the National Academy of Sciences".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana