Роналдо: Сатима плачем кад изгубим

Душан Репија
Роналдо: Сатима плачем кад изгубим

Мадрид - Кристијано Роналдо годинама је уз Лионела Месија најбољи фудбалер свијета. Талентом, трудом и радом заслужио је двије "Златне лопте", постао један од најплаћенијих спортиста данашњице и рекордер у бројним категоријама како у Реал Мадриду, тако и репрезентацији Португалије.

Ипак, у разговору за енглеске медије, открио је да је био сасвим обичан дјечак као и сваки други и да није могао да замисли да ће једног дана бити овдје гдје је сада.

- Као дијете нисам био свјестан да имам таленат. Играо сам са друговима испред зграде, нисам се посебно истицао, а онда ме је отац питао зашто не одем на тренинг у Андорињу. Пристао сам, он ме је сваки дан водио на тренинг - испричао је своје прве сусрете са фудбалском лоптом Роналдо.

У његовој породици сви су вољели фудбал. Отац Жозе Динис Авеиро га је још као малог заразио овом игром и Роналдо му дугује велику захвалност.

- Тренирао сам сваки дан, уживао да будем дио екипе. Отац је увијек био уз мене, бодрио послије тренинга. Много смо разговарали и стварно ми је био велика подршка - рекао је Роналдо.

Иако је почео примјећивати да посједује таленат, признао је да није ни сањао да ће наступати за неке од најбољих клубова свијета.

- Баш никада нисам размишљао о томе да ћу постати професионалац и једног дана заиграти за Спортинг Лисабон, Манчестер јунајтед или Реал Мадрид. Тада сам само желио да уживам са лоптом и играм фудбал - рекао је Роналдо.

Послије неколико година схватио је шта жели да ради у животу. Тренирао је у клубу Андориња, у ком је његов отац био задужен за бригу о спортској опреми. Мајка га је здушно подржавала у томе да покуша да оствари своје снове. Бивши саиграчи и тренери добро се сјећају да је већ као дијете тешко прихватао било какав пораз, па је умио сатима неутјешно да плаче кад његов тим изгуби.

- Након три или четири године почео сам да размишљам да  желим да се бавим фудбалом. На телевизији сам гледао све могуће утакмице, размишљао како једног дана желим да играм озбиљан фудбал - рекао је Роналдо.

Из године у годину Португалац је напредовао и већ у основној школи за њега су знали сви већи клубови, па је са осам година заиграо за локални клуб Национал де Мадеира, а са десет се придружио Спортској академији за младе Спортинга.

- Моја психичка снага произилази из свега што сам доживио. Било ми је веома тешко да се суочим са одређеним стварима кад сам имао непуних 11 година. Тренутак када сам оставио своју породицу и отишао на копно најгора је успомена из мог дјетињства. То је оставило емотивни траг који претпостављам да већина дјеце мојих година није имала - казао је фудбалер.

Велики ударац претрпио је у 20. години када му је умро отац од посљедица алкохолизма. Тада је постао још ближи са породицом.

- Све ме је то много промијенило. Након његове смрти немам никакав страх када изађем на терен. Отац ми је био најважнији у животу. Увијек ми је у срцу, а код куће имам његову фотографију коју сам ставио високо на зид како бих увијек знао да ме гледа и пази на мене. Увијек захваљујем Богу на својој дивној породици, мајци, сестрама, брату и нећацима. Они су најважнији људи у мом животу и највећа подршка. Ако немаш однос са својом породицом, онда ти је и све остало тешко - закључио је Роналдо.

Поклонио куму острво

Најпознатији фудбалски агент на свијету Жорж Мендеш одлучио је да стане на луди камен, а кум ће му бити његов највреднији пулен Кристијано Роналдо. Португалац се испрсио, отворио чековну књижицу и пазарио острво у Грчкој, које ће даровати Мендешу, човјеку који је од њега направио једног од најскупљих и најбогатијих фудбалера на свијету. Мендеш је најмоћнији фудбалски агент, поред Роналда заступа и Жозеа Муриња, Пепеа, Фабија Коентраа, Давида да Хеу, Хамеса Родригеза, Фалкаа и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана