Прије шест година двојица играча промјенила су тенис VIDEO

B92
Прије шест година двојица играча промјенила су тенис VIDEO

На данашњи дан прије шест година завршен је најдужи меч у историји тениса, кажемо завршен јер је почео два дана раније.

У историју тениса као играчи који су учествовали у најдужем сусрету ушли су Американац Џон Изнер и Николас Мау из Француске.

Након 11 часова и 5 минута игре током 3 дана, Изнер је славио резултатом 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68.

Меч је почео у 18:18 часова, у уторак 22. јуна 2010. године, а прекинут је због мрака при резултату 2-2 у сетовима. Чак ни тада ништа није наговијештавало да ћемо присуствовати јединственом тренутку.

Наредног дана вратили су се на терен у 14.05, почео је пети сет, играло се, али крај се није наслућивао. Људи су трљали очи не вјерујући који је резултат на семафору, брејкова није било, а у 17.45 меч је званично постао најдужи у историји, и то при резултату 32:32.

Још нисмо били ни близу краја, чак се и семафор покварио при резултату 47:47, а игра је по други пут прекинута у 21.09 при резултату 59:59. Енди Родик послије тог дана сународнику донио пилетину, пире кромпир и три кутије пице, док је додатак био 12 ‘биг мекова’.

Коначно, 24. јуна у 15.40 меч је изнова почео, играло се још 67 минута, да би Изнер напокон дошао до побједе са нестварних 70:68 у петом сету.

„Када сам одлазио са терена, заиста сам мислио да је у питању сан, био само потпуно ван себе и нисам мислио да је могуће да се тако нешто догоди", рекао је Џон послије тријумфа.

Посљедњи сет је трајао 8 сати и 11 минута.

„Само сам убацивао сервис и покушавао да направим ’винер’ форхендом. Био сам толико уморан, нисам могао да се концентришем, нисам био свијестан кроз шта пролазим. Нисам више ни пратио резултат, послије рецимо 25:25, заборавио сам на резултат".

Том приликом поново је актуелизована прича о тај брејку у петом сету Вимблдона.

„Ништа слично овоме неће се поновити икада. Неће доћи ни близу, тако да мислим да би ствари требало да остану онакве какве су", навео је тада Изнер.

Његов противник није био задовољан што је изгубио, али зна да ће заувијек бити уписан у историјске књиге ‘бијелог спорта’.

„То је био највећи тренутак у мом животу", признао је Мау, а онда описао како се осјећао на терену.

„Када смо дошли до 6-6 били смо само Џон, мој тим и ја, нико други. Нисам чуо публику, постојао је само тај тренутак. Нисам мислио о претходном поену, нити о оном који слиједи. Само сам живио дати моменат. Уопште се нисам плашио, а ниво концентрације и свесности био је изузетно висок. Нормално, то није трајало предуго, али у том тренутку сам га одржао доста дугачко".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана