Новак у финалу Роџерс купа у Торонту

Б92
Новак у финалу Роџерс купа у Торонту

Новак Ђоковић је савладао Гаела Монфиса резултатом 6:3, 6:2 у полуфиналу Роџерс купа у Торонту, који је посљедња провера за тенисере пред Олимпијске игре.

Најбољи тенисер свијета ће се за титулу борити против Кеија Нишикорија, који је са 2:0 савладао Стана Вавринку.

Новак је у овај меч ушао неупоредиво боље расположен него дан раније против Бердиха, сервис га је боље служио и било је јасно да неће себи дозволити да потроши превише енергије пред борбу за трофеј који би био добра увертира за Рио.

Иако је на старту почетни ударац поново био "климав", па је Ђоковић и испустио свој други сервис гем у првом сету, све вријеме деловао усресређено на терен, а говор тијела ни у једном тренутку није "падао" и одавао утисак уморног тенисера, што је био случај претходних дана.

Француз против таквог Ђоковића није добио праву прилику да запријети, иако је до овог сусрета стигао у сјајној форми. Концентрисана игра, јасна план и 37 минута били су потребни Новаку да стигне до 1:0 на семафору.

Да ће и остатак меча бити мање-више рутина најављено је у првом гему другог сета када је још једном сломио ривала. Новак је убједљиво цементирао брејк сигурним сервисом, а затим повео и са 0:15 наговестивши да публика у Торонту неће гледати још много тениса.

Међутим, Француз се у свом стилу пробудио и са неколико везаних поена поручио да ће се ипак потрудити да продужи меч.

Ритам се одједном појачао, Монфис је заиграо агресивније и стигао до прилике да се врати барем у други сет, али је Новак успио да се одбрани, спаси шесту брејк шансу на овом мечу и да се кроз неколико изједначења домогне - 3:1.

Када је пропустио ту прилику, Монфис је показао зашто се никада није заиста умијешао међу четири-пет најбољих на свету. Концентрација му је попустила, почео је да претјерује у нерационалним, нападачким покушајима, па је још једном изгубио сервис.

Монфис није имао снаге за више од тога да некако ишчупа још један сервис гем, па је послије 72 минута игре Новак обезбједио пласман у финале.

Цио меч је трајао колико први, мучни сет у четвртфиналном дуелу са Бердихом, али оно што је било важније од брзине побједе за Новака јесте чињеница да је колико-толико пронашао први сервис - и по прецизности и по брзини - на крају меча био је на 65 одсто.

Ђоковићу је ово била 12 побједа над Монфисом из исто толико сусрета.

У првом полуфиналу Нишикори је савладао Вавринку резултатом 7:6 (8-6), 6:1 и пласирао се у своје треће финале на турнирима из Мастерс 1.000 серије.

Новак и Кеи су досад оиграли 11 мечева, а друго "Уникло финале" биће им чак пети сусрет ове године. У свим дуелима у 2016. је славио Новак, посљедњи пут у Риму послије преокрета 2:6, 6:4, 7:6 (5), а претходно финале играли су у Мајамију (6:3, 6:3).

Јапанац је посљедњи пут побједио Новака на УС Опену 2014 - 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3.

Роџерс куп у Торонту игра се за наградни фонд од 4.691.730 долара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана