НБА: Локаут на помолу наредног љета

Иван Драгичевић
НБА: Локаут на помолу наредног љета

Њујорк - Сљедећег љета у НБА лиги могао би да се деси нови локаут као посљедица значајног раста селери кепа, буџета за плате играча.

Садашњи уговор играча и лиге (ЦБА) истиче љета 2021. године, али обје стране имају клаузулу да из њега изађу 30. јуна наредне године што ће се највјероватније десити. НБА је потписао уносан уговор са телевизијом ТНТ којој је продао права преноса на девет година за 24 милијарде долара.

Посљедица тог уговора је повећање селери кепа са прошлогодишњих 70, на 94 милиона долара, а наредне сезоне требало би да буде чак 108 милиона што би довело до рекордних уговора играча.

Највеће звијезде Леброн Џејмс и Стефан Кари могли да узму по 200 милиона за пет година и тако наплате све досадашње сезоне током којих су били потплаћени. Најјача лига свијета никад није зарађивала више новца и врло вјероватно ће власници франшиза наредног љета тражити од играча већи проценат тих прихода (БРИ). Играчи од 2011. добијају 51 одсто новца, а до тада су приходовали шест процената више.

Власници ће наредног љета, према неким спекулацијама, тражити да се унија играча спусти на свега 41 одсто прихода, што су тражили и прије пет година, па је локаут потпуно реална опција.

Овог љета Мајк Конли је потписао највећи уговор у историји кошарке па ће за пет година у дресу Мемфиса зарадити 153 милиона долара. Конли је тако постао први играч уз Кобија Брајанта и Мајкла Џордана који ће имати преко 30 милиона долара годишње.

Занимљиво је да су Гризлији свом плејмејкеру дали максималан уговора, а да никад није био на Ол стару или у првој петорци лиге. Претходних година владало је мишљење да је Конли потцијењен, али чињеница је да у сваком тренутку можете да набројите бар пет бољих плејмејкера.

Огроман новац узели су Ал Хорфорд који је дрес Атланте замијенио Бостоновим и Демар Дероузен који је остао вјеран Торонту. Репторси су својој перјаници дали 129 милиона за пет година уговора, док је Хорфорд добио 113 милиона за годину дана мање. Француз Николас Батум постао је најплаћенији играч Шарлота, а власник Бобкетса Мајк Џордан дао му је 120 милиона долара за петогодишњу вјерност.

Крилни кошаркаш је тако потписао највећи уговор од свих европских играча у историји НБА лиге. Добре игре коначно је наплатио и Џејмс Харден који ће за четири године у Хјустону зарадити 118 милиона долара. Поједини ветерани попут Дирка Новицког и Двејна Вејда су у позним играчким годинама уграбили баснословне уговоре. И док је Далас испоштовао своју легенду, Мајами и Пет Рајли су се огријешили о Вејда који је одлучио да се врати у родни Чикаго. Франшиза са Флориде је потписала центра Хасана Вајтсајда за велики новац па је извисио њихов најбољи играч у 21. вијеку Вејд којем нису жељели да понуде цифру коју је тражио па је на крају популарни Флеш отишао у Чикаго за двогодишњи уговор од 47,5 милиона долара.

Вјероватно најбољи европски кошаркаш икада Новицки добио је 50 милиона на двије године упркос томе што је 19. јуна напунио 38 година. Заслужено или не, велике паре узели су још Тимофеј Мозгов, Кент Бејзмор, Двајт Хауард, Чендлер Парсон, Ален Креб, Фестус Езели...

Добро су прошли и Бобан Марјановић (21 милион за три године) и Мирза Телетовић (30 милиона за три године). Једно је сигурно, профитирали су играчи који су са својим агентима развили добру тактику краткорочних уговора имајући у виду раст селери кепа.

Када су Кобија Брајанта својевремено питали зашто није узео мање новца како би Лејкерси имали простора за још неку звијезду, "црна мамба" је рекао да је толико новца зарадио свом газди да је и ово мало што је добио, тако су ове ријечи можда и најбољи одговор за све оне који се чуде великим уговорима НБА играча.

Највећи уговори овог љета

Мајк Конли

пет година - 153 милиона

Демар Дероузен

пет година - 129 милиона

Николас Батум

пет година - 120 милиона

Џејмс Харден

четири године - 118 милиона

Ал Хорфорд

четири године - 113 милиона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана