Мареј донио Британији Дејвис куп послије 79 година

Б92
Мареј донио Британији Дејвис куп послије 79 година

Велика Британија освојила је Дејвис куп први пут послије 1936. године, а најзаслужнији за то био је Енди Мареј.

Други тенисер планете лако је добио меч у синглу у петак, затим је учествовао и у тријумфу у дублу заједно са братом Џејмијем, да би одлучујући поен донио тријумфом над 16. тенисером свијета Давидом Гофаном – 6:3, 7:5, 6:3.

Сваки пут када би се иоле нашао у опасности Мареј је одлично сервирао, а једини брејк противнику допустио је у трећем сету, и то послије узбудљивог другог сета у којем је Шкот у завршници направио брејк и трасирао пут ка побједи.

Брејк предности Белгије у трећем сету није дуго трајао, Мареј је узвратио рибрејком, а у седмом гему направио је кључни брејк и убрзо привео меч крају за своју 11 побједу из исто толико мечева ове године у Дејвис купу (осам у синглу, три у дублу).

"Нисам мислио да ћемо икада имати прилику да урадимо овако нешто", рекао је 28-годишњи Мареј.

Енди је тако донио Британији ’салатару’, а претходно је освојио и олимпијско злато у синглу и прекинуо је вимблдонски пост Британаца дуг 77 година трофејом на Вимблдону прије двије године.

Британија је тако освојила јубиларну, десету титулу у свом првом финалу још од 1978. године, док Белгијанци немају ниједну титулу – претходни пут играли су у финалу 1904. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана