Ђоковић: Нисам партнер са Пикеом, нови Дејвис куп сјајан за тенис

B92
Ђоковић: Нисам партнер са Пикеом, нови Дејвис куп сјајан за тенис

Новак Ђоковић демантовао је информацију да се уортачио са Ђераром Пикеом и инвестирао у нови систем Дејвис купа.

Међународна тениска федерација (ИТФ) потврдила је сарадњу са компанијом Космос, у власништву фудбалера Барселоне, и уговор на 25 година вредан 3 милијарде долара који ће да реформише ДК.

ИТФ је једногласно одлучио да креира нови велики турнир који ће се играти на крају сваке године и представљаће Свјетско екипно првенство у тенису. Медији су пренијели да је један од учесника договора и Ђоковић.

"Изненадио сам се кад сам чуо. Нисам део те групе која финансира пројекат. Наглашавам – нисам пословни партнер Ђерара Пикеа. Као председник Уније играча и неко ко воли спорт, само покушавам да помогнем. Прошло је годину и по откако сам видео Пикеа да долази на турнире. Уложио је велике напоре са својим сарадницима. Врло је страствен. Ја сам се трудио да помогнем. Можда су ме довели у везу јер сам често био у контакту са Пикеом. Пријатељи смо, али и због тога што сам председник Уније играча. Био сам укључен у преговоре, али то је све. Немам интерес у томе, нити неке користи", рекао је Ђоковић у инвервју за Паризијен.

Ђоковић је у сваком случају одушевљен пројектом.

"То је фантастична вест за спорт. Важно нам је да играмо за наше земље, а ја сам већ десет година истицао да сам против тренутног формата. Кад год би ме неко питао искрено сам говорио о томе. И даље мислим да тренутни систем није добар и последње године су то показале јер мали број играча игра константно у Дејвис купу. Знам како је то, дуго сам играо константно на високом нивоу и у завршници Гренд слем турнира, а ДК је долази углавном после тих такмичења. Увек је била огромна промена и морао си да се запиташ да ли је разумно. Промена формата је добар потез, нешто што сам ја лично али и много осталих играча желели да видимо одавно", додао је српски тенисер.

Многи тениски радници су жустро реаговали због промјене система истакавши да је то "смртна пресуда" за ДК.

"Тенис је веома традиционалан и у овом тренутку врло конзервативан спорт и знам да можда неке земље или тениске културе нису раде за било какве промене. ДК је наравно традиционално, историјско, веома успешно такмичење које је оставило дубок траг што сви ми поштујемо. Али истовремено, потребна је иновација, потребно је побољшање. То је генерално проблем тениса, превише се плашимо да ћемо одређеним променама повредити интегритет спорта па смо превише одбојни према било каквом унапређењу. Други спортови попут голфа, фудбала, кошарке поседују одређене успешне елементе које можемо искористити и у нашем спорту. Поштујем сваку особу која је оставила свој траг и наслеђе у овом спорту. Али остали спортови напредују и то морамо да радимо и ми. Постоји гомила прилика за напредак нашег спорта и подизање на нови ниво. Нема ништа лоше у томе, само је потребно проширити своје хоризонте и изаћи мало из стандардних оквира", каже Ђоковић.

"У овом случају ово је промена постојећег такмичења, не уништавамо такмичење, и даље је ту. Унапређујемо га, побољшавамо цело такмичење и његов бренд. Са овим новим форматом биће много привлачнији у свету спорта, за спонзоре, медије, навијаче. Привући ће више пажње јер је, признајмо, формат много атрактивнији. Најатрактивнији спортови имају овакав формат. Мислим да је ово добро за наш спорт. И Савези који буду учествовали ће зарадити више новца. Изгледа да ће се много добрих ствари догодити и то је оно што сам лично највише желео", додао је Србин.

Један од кључних фактора успјеха новог формата Дејвис купа је датум, а то ће бити новембар, послије Завршног мастерса.

"Нисам 100 одсто сигуран да је то најбољи термин. Разумем зашто желе да се игра у последњој недељи сезоне јер је то практично финални викенд ДК. То је као шлаг на торту. Размем маркетиншки разлог иза тога. Али биће веома интересантно чути шта играчи мисле о томе, а једна од тема састанка Уније играча у Индијан Велсу биће формат ДК. Причаћемо са много играча у ИВ и Мајамију и видети шта они желе. Постоје четири могуће недеље тоом године када би турнир могао да се игра. Видећемо. Али генерално гледано, скупити најталентованије тенисере на 7-10 дана на једном турниру је феноменална ствар. Шта можемо још да пожелимо?", закључио је Новак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана