Ди Марија најскупљи у историји фудбала

Приредио: Душан Репија
Ди Марија најскупљи у историји фудбала

Доха - Дуга љетна сапуница око преласка Анхела ди Марије из Манчестер јунајтеда у ПСЖ коначно је завршена, пошто је аргентински крилни нападач стигао у Доху, гдје "свеци" обављају припреме за идућу сезону.

ПСЖ ће на име обештећења уплатити 65 милиона евра на рачун "ђавола", чиме ће Ди Марија постати најскупље плаћени фудбалер у историји фудбала. Са овим трансфером досадашња цијена његових прелазака из једног у други клуб износи невјероватних 181 милион евра, чиме је Ди Марија престигао Златана Ибрахимовића. Момак из Розарија почео је каријеру у истоименом клубу, а 2007. године преселио се у Бенфику за осам милиона евра. Добре игре препоручиле су га челницима Реала, који су га платили 33 милиона, да би прошле године Манчестер јунајтед оборио клупски рекорд и направио шести највећи трансфер у историји, пошто га је платио 75 милиона евра. Ди Марија је добро почео сезону, али како је вријеме одмицало играо је све лошије, а менаџер Луис ван Гал све мање је рачунао на њега. Могло се и претпоставити да ће доћи до оваквог расплета, којим су вјероватно сви задовољни. Када се укалкулише пад евра у односу на фунту и долар, Јунајтед чак није изгубио ни десет милиона евра, а пребогати ПСЖ добио је играча којег је Лоран Блан желио још док је наступао за Реал. Очекује се да шампион Француске данас потврди трансфер.

Многи ће рећи да су се посљедњих година појавили и бољи играчи од Ди Марије и да су цифре које су за њега издвојили прије свих Јунајтед и ПСЖ превисоке, али изгледа да је то суштина модерног фудбала. Готово је немогуће купити битног играча из четири, пет клубова најбољих лига Европе за мање од 40 или 50 милиона евра. Ди Марија је имао срећу да у року од годину два пута промијени клуб и због тога је сада на врху, али ту ће остати врло кратко уколико се Герет Бејл, Кристијано Роналдо, Луис Суарез, Ибрахимовић или неко пети одлучи за промјену средине. Што се тиче играча са ових простора, свој таленат највише је уновчио Марио Манџукић, а слиједе Лука Модрић, Стеван Јоветић, Дејан Ловрен и Лазар Марковић.

Топ 10 најскупљих

1. Анхел ди Марија      181

2. Златан Ибрахимовић 169,10

3. Хамес Родригез        132,63

4. Николас Анелка       127,36

5. Ернан Креспо 119,27

6. Хуан Себастијан Верон     116

7. Луис Суарез    115,8

8. Кристијано Роналдо 111,8

9. Радамел Фалкао       113,03

10. Герет Бејл      108,7

 

 

Топ 5 из екс-Ју

1. Марио Манџукић     62,5

2. Лука Модрић  51

3. Стеван Јоветић         49

4. Дејан Ловрен            43,3

5. Лазар Марковић      35

* цифре су у милионима евра, подаци сајта "transfermarkt.de"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана