Атлетико у финалу Лиге шампиона

Агенције
Атлетико у финалу Лиге шампиона

Фудбалери Атлетико Мадрида први су финалисти Лиге шампиона за сезону 2015/2016, пошто су у двомечу елиминисали Бајерн Минхен.

Атлетико је послије минималног тријумфа у Мадриду изгубио на ’Алијанц арени’ са 2:1, али је прошао захваљујући поготку у гостима.

Стрелац злата вредног гола био је Антоан Гризман у 54. минуту, када је феноменално истрчао контру и рутински искористио асистенцију Фернанда Тореса.

Један од хероја ’Јорганџија’ свакако је голман Јан Облак који је у 34. минуту, недуго послије првог примљеног гола, одбранио пенал Томасу Милеру и вјероватно спречио да утакмица оде у сасвим супротном правцу. Такође, у финишу је спречио чист погодак када га је одбитак Давида Алабе замало преварио.

Баварци су чак 28 пута шутнули ка голу противника, укупно 12 је ишло у оквир гола (Атлетико имао 4 у оквир и 2 ван оквира), али ни то није било довољно за више од пирове побједе.

Дуел у Минхену почео је онако како се очекивало – великом иницијативом Бајерна. Левандовски се испромашивао у неколико наврата, пре него што је Ћаби Алонсо уз помоћ Химеса савладао Облака из слободног ударца у 31. минуту.

Три минута касније словеначки чувар мреже одбранио је пенал Милеру, да би Гризман на већ описан начин шокирао ’Алијанц арену’.

То је утицало и на изабранике Пепа Гвардиоле који десетак минута нису знали да се саставе, али је у 74. минуту Левандовски коначно нашао пут до мреже.

Послије комбинације по лијевом боку са Риберијем, Давид Алаба центрирао је на другу стативу, Артуро Видал је надскочио Фелипеа Луиса и вратио је главом до саиграча који је убацује у гол за повратак у игру.

Нијемци су појачавали притисак, а онда је услиједио нови хладан туш за домаће навијаче – пенал за Атлетико. Фернандо Торес одузео је лопту на лијевој страни, побјегао Мартинесу који га је оборио и Чакир је показао на бијелу тачку. Овога пута, турски судија је направио велику грешку јер је контакт био ван казненог простора.

Баш као и Милер у првом полувремену, ’Ел Нињо’ је гађао лијеви угао, Нојер је попут облака прочитао намјеру и сачувао Бајерн у животу.

Међутим, до краја није било промјене резултата и Атлетико се постарао да Шпанија трећу сезону заредом има барем једног представника у финалу најјачег европског клупског такмичења.

Ово значи и да ће шпански стручњак напустити клупу Бавараца без најзначајнијег трофеја – није успио да врати ’ушатог’ у Минхен и његов четворогодишњи боравак у Бајерну сви ће сматрати неуспјешним, и поред исто толико титула у Бундеслиги.

У другом полуфиналу играју Реал Мадрид и Манчестер сити, а у првом мечу није било голова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана