Андреа Пирло тихи лидер који говори ногама

Приредио: Душан Репија
Андреа Пирло тихи лидер који говори ногама

Њујорк - Свијет фудбала остао је сиромашнији за фудбалског Моцарта. Андреа Пирло је одиграо посљедњу званичну утакмицу за Њујорк сити и одлучио да се повуче са велике позорнице коју је толико пута очарао магијом.

Градић Флеро који броји свега осам хиљада житеља може да се похвали да је изњедрило једног од највећих умјетника фудбалске игре, јер када добијете надимак по музичком виртуозу из Салцбурга сигурно спадате у ред бесмртних. А Пирло то заиста јесте. Омален и по конституцији нејак доминирао је двије деценије у гладијаторском фудбалу, па ће остати упамћен као један од посљедњих романтика који су једним потезом рјешавали многе велике мечеве. Повучен, тих и ненаметљив увијек се држао по страни и као што једном приликом рече Марчело Липи, био је тихи лидер који говори ногама. Лакоћа покрета у комбинацији са генијалним асистенцијама, неријетко и головима његов су заштитни знак.

- На терену понекад дјелујем попут Циганина. Све што тражим је неколико квадратних метара. Простор у којем могу да примим лопту, па је прослиједим саиграчу да постигне гол. То се зове асистенција, то је мој начин ширења задовољства - рекао је Пирло једном приликом.

Такво схватање игре доносило је бољитак сваком тиму у којем је играо, осим Интера. Каријеру је почео у Бреши са којом је ушао у Серију А, а потом прешао у црно-плави дио Милана када га је примијетио Мирчеа Луческу. Интер је у то вријеме био скуп великих звијезда које нису имале дух заједништва, а када је Румун отишао са клупе, Масимо Морати одлучио је да га прода градском ривалу Милану. Заједно са Каком, Кларенсом Седорфом и Ђенаром Гатузом чинио је везни ред који је "росонере" вратио у жижу послије година просјечности и који је освојио све што се могло. Трофеје са Миланом украсио је и онај највећи у фудбалу, јер је са Италијом 2006. године покорио свијет. Пет година касније прешао је у Јувентус са којим је наставио доминацију на "чизми", да би посљедње три сезоне љубитељи фудбала "преко баре" могли да уживају у његовим мајсторијама. Сада када је напунио 38 година одлучио је да каже доста. Тешко да ће дуго одмарати од фудбала, јер га медији већ виде као члана стручног штаба Антонија Контеа у Челзију.

Луд за "плејстејшном"

Поред породице и фудбала у животу има још двије велике љубави - вино и "плејстејшн".

- Сигурно је да су точак и фудбалска лопта два најважнија изума у историји човјечанства, али проналазак "Сони плејстејшна" мора да буде одмах иза њих на трећем мјесту - рекао је Пирло једном приликом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана