Викенд трчања, забаве и едукације

Душан Репија
Викенд трчања, забаве и едукације

Бањалука - Четврти бањалучки полумаратон, који ће бити одржан од 10. до 13. маја 2018. године, биће пун новитета, а један од главних је што ће учесници трчати један круг и што ће циљ бити на тврђави Кастел, а не, ка до сада, на Тргу Крајине.

За разлику од прва три полумаратона, трка на 21 километар биће трчана у суботу, а организатори су најавили много догађаја који ће јој претходити и бити одржани послије ње.

- Стара стаза, која се састојала од два круга, била је одлична, али имали смо проблем да су елитни тркачи стизали оне нешто слабије за цијели круг, па су имали проблема да их престигну. Сада смо одлучили да понудимо нешто ново, да трка прође буквално кроз цијели град, а позитивно је и што ће бити мање гушење саобраћаја, јер кад кроз један дио стазе прође посљедњи тркач, тај дио града ће бити отворен - рекао је директор полумаратона Владимир Селец.

Осим полумаратона, као и до сада биће одржан и штафетни полумаратон, трка дјеце, а новост је трка школараца. Цјелокупни догађај назван је „Рун анд Море Њеекенд“, у оквиру којег су заказани бројни забавни и едукативни садржаји с циљем да Бањалука буде регионални центар не један, него три дана. Циљ је да се на старту појави 10.000 учесника, колико их је било у прва три полумаратона заједно. Да би све идеје биле спроведене, пола године прије догађаја формиран је Организациони одбор на чијем челу је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

  • Овај догађај важан је за наш град са више аспеката. Са једне стране наши грађани ће осјетити здрав начин живота, што се уређењем трим стаза и другим активностима трудимо да им омогућимо. Важно је што ће Бањалука бити један од регионалних центара, желимо да ту будемо позиционирани туристички, културно и спортски. Желимо да у заједничку понуду упакујемо више догађаја различитих врста, што ћемо успјети - рекао је Радојичић.

Ћорић

Члан Организационог одбора Горан Ћорић недавно је учествовао на њујоршком маратону и баш као његова тројица сарадника на бањалучком полумаратону, покупио само позитивна искуства.

- Доживјели смо нешто што је тешко ријечима описати. Више од 52.000 људи истрчало је маратон, а на улицама је било око два милиона људи. Трудимо се да учимо од најбољих, учествујемо у свим радионицама и конгресима широм Европе и свијета и покушавамо да имплементирамо искуства у наш догађај - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана