Тријумф спорта уз присуство свјетских шампиона

Славко Басара
Тријумф спорта уз присуство свјетских шампиона

БAЊAЛУКA - Република Српска је у сриједу увече добила нове спортске хероје на 56. традиционалном избору најбољих спортиста у организацији "Гласа Српске".

Концертна дворана Банског двора у Бањалуци била је претијесна да прими све љубитеље спорта из Републике Српске и региона.

Својим присуством празник спорта увеличали су и младим спортистима дали снагу за будуће успјехе њихови идоли, спортске легенде: предсједник жирија Дејан Бодирога, најбољи ватерполо голман свијета и станар Куће славних Aлександар Шоштар, његов колега ватерполиста Игор Гочанин, олимпијски рукометаш Ненад Перуничић, један од најбољих спортиста Aустрије Витас Жур, легенде женске кошарке Сњежана Шипка-Билић, Вера Ђурашковић и Гордана Јањић, њихов спортски колега, златно име кошарке бивше Југославије Жарко Варајић, освајачи златних олимпијских медаља из Републике Српске: Здравко Рађеновић, Велимир Сомболац и Милорад Каралић и европски боксерски шампион Маријан Бенеш.

Уз живу пјесму етно-звијезде Биље Крстић и групе "Бистрик", спортска фешта доживјела је усијање. У сјајном штимунгу, уз бројне аплаузе изабрана је и најбоља међу најбољима. То је члан Карате клуба Леотар из Требиња Драгица Драпић, којој је награду уручио предсједник овогодишњег жирија Дејан Бодирога, уз честитке предсједника Организационог одбора Милорада Додика.

У име "Гласа Српске", организатора Избора десет најбољих спортиста Републике Српске, свим гостима, посебно великанима спорта који су својим присуством пружили подршку манифестацији, захвалила је главни и одговорни уредник "Гласа Српске: Мирјана Кусмук.

Она је појаснила да је прије саме манифестације стручни жири имао четири сједнице, на којима је разматрао приједлоге кандидата за најбоље спортисте пристигле од струковних спортских савеза РС, на основу којих је дошао до имена десет најбољих спортиста.

Кусмукова је казала да упркос свим изазовима који прате спорт, до врха стижу само они који су и најбољи људи и најбољи спортисти, они које води витешки дух, тимска игра и фер-плеј.

Предсједник Републике и Организационог одбора Милорад Додик рекао је, обраћајући се присутнима, да спорт припада младости, а да је на институцијама да их материјално подрже.

- Нема спорта без љубави и ентузијазма, и само тако се долази до врха. Српска је изградила доста спортских објеката како би се створили услови за успјешно дјеловање спортиста. Њихова улога је значајна у свијету, а наша је дужност да им помогнемо - рекао је Додик.

Манифестацији је присуствовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

Били су присутни и министри у Влади РС, посланици, предсједници бројних општина из РС, представници јавног, културног и спортског живота Републике Српске и бројни пријатељи "Гласа Српске".

Министар спорта Проко Драгосављевић на свечаности је уручио признања Министарства најмлађим и најперспективнијим спортистима.

Први пут "Глас Српске" додијелио је награде уређивачког колегијума, и то Кошаркашком клубу Игокеа и Фудбалском клубу Борац.

Радио-телевизија РС за најбоље организовану спортску манифестацију у РС у 2010. години додијелила је признање Рукометном ТВ турниру шампиона у Добоју.

Крај манифестације био је импресиван. На бини су се сви награђени спортисти, Бодирога, Додик, те Aлександар Шоштар, Игор Гочанин, Ненад Перуничић, Витас Жур, Сњежана Шипка-Билић, Вера Ђурашковић, Гордана Јањић, Жарко Варајић, Здравко Рађеновић, Велимир Сомболац, Милорад Каралић и Маријан Бенеш од публике опростили уз пјесму "Ми смо шампиони". До избора 2011.

Пренос на сајту

Пренос Избора десет најбољих спортиста РС на веб страници "Гласа Српске" гледало је више од 1.000 корисника интернета. Највише посјета забиљежено је из Сједињених Aмеричких Држава, Њемачке и Шведске.

Овогодишњи избор најспортиста Српске директно је преносила и Радио-телевизија Републике Српске, а пренос је реализован и на веб сајту Јавног сервиса.

Вечера

Послије манифестације и коктела у свечаном салону Банског двора, у ресторану "Интегра" за спортске шампионе приређена је свечана вечера. Домаћини овог дружења били су предсједник Организационог одбора 56. избора спортисте Милорад Додик и Жељко Копања у име "Гласа Српске".

- Бањалука је одувијек била град спорта и посебна част нам је што смо ваши гости вечерас. Шекспир је писао о томе како је краљева много, а тронова мало. Ова ноћ је показала да има довољно и краљева и тронова. Овдје вечерас били су сви краљеви, свако у својој области, и за све је било довољно мјеста. Хвала вам на томе - рекао је Жарко Варајић, који је на свечаној вечери организаторима захвалио у име својих колега.

Вера Ђурашковић испричала је веома дирљиво своју везу са Бањалуком, за коју је веже посљедња утакмица у каријери коју је са репрезентацијом Југославије управо одиграла у Бањалуци, у дворани "Борик" 1980. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана