Три године успјешног рада Универзитетског карате клуба Врбас

Душан Репија
Три године успјешног рада Универзитетског карате клуба Врбас

Бањалука - Универзитетски карате клуб Врбас егзистира већ три године, а за то вријеме постао је један од најуспјешнијих клубова у БиХ.

Почетак је био тежак. Без финансијске помоћи, само са великим ентузијазмом и вољом за рад, шампион свијета из 2001. године Борис Јеличић, са другопласираним на Европском првенству 2000. године Далибором Благојевићем, те Бошком Латиновићем и Миланом Тркуљом, кренуо је од нуле.

- Жељели смо да дугогодишње искуство пренесемо на најмлађе. Тако смо и кренули, те у клуб примали искључиво дјецу предшколског узраста и почетних разреда школе. Временом се број полазника повећавао, тако да данас имамо 80 чланова свих категорија и такмичарску екипу, која већ више од годину прави одличне резултате - рекао је најбољи спортиста Републике Српске у избору "Гласа Српске" 2001. године Борис Јеличић.

У клубу велику пажњу поклањају правилном развоју дјеце. Стога прије учења основа каратеа своје чланове уче базичним спортовима.

- Атлетика, гимнастика, пливање и скијање су врло важни, основа за сваки спорт. Тек када дјеца напуне 12 година, озбиљније се посвећујемо каратеу, што је тада неупоредиво лакше, јер дјеца већ знају основе сваког спорта - рекао је Јеличић.

Резултати у минулом периоду потврда су да је исправан такав начин рада.

- Медаље са такмичења у БиХ и региону постале су свакодневица, изњедрили смо и репрезентативку БиХ Марину Радосавац, учесницу Балканског првенства у Истанбулу. У идућој полусезони циљ нам је да остваримо што боље резултате на првенству БиХ, које је изборно за одлазак на Балканско и Европско првенство идуће године. Такође, у клубу имамо и тројицу судија Огњена Окиља, Предрага Пупца и Бошка Латиновића, и надамо се да би бар један од њих у скорије вријеме могао да изађе на међународну сцену - закључио је Јеличић.

Љетни камп

Већ двије године чланови УКК Врбас учествују на љетном кампу у Петровцу на Мору.

- Поред карате усавршавања, десет дана на мору искористимо за неколико излета, а сви полазници кампа имају прилику да се упознају са новим друговима из земаља региона - каже Борис Јеличић.

Тренинзи

Карате почетници у УКК Врбас три пута седмично имају тренинге, док чланови такмичарске екипе вјежбају пет пута седмично.

- Тренинге одржавамо у неколико бањалучких основних школа, а имамо и секцију у Челинцу - нагласио је Борис Јеличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана