Tri godine uspješnog rada Univerzitetskog karate kluba Vrbas

Dušan Repija
Tri godine uspješnog rada Univerzitetskog karate kluba Vrbas

Banjaluka - Univerzitetski karate klub Vrbas egzistira već tri godine, a za to vrijeme postao je jedan od najuspješnijih klubova u BiH.

Početak je bio težak. Bez finansijske pomoći, samo sa velikim entuzijazmom i voljom za rad, šampion svijeta iz 2001. godine Boris Jeličić, sa drugoplasiranim na Evropskom prvenstvu 2000. godine Daliborom Blagojevićem, te Boškom Latinovićem i Milanom Trkuljom, krenuo je od nule.

- Željeli smo da dugogodišnje iskustvo prenesemo na najmlađe. Tako smo i krenuli, te u klub primali isključivo djecu predškolskog uzrasta i početnih razreda škole. Vremenom se broj polaznika povećavao, tako da danas imamo 80 članova svih kategorija i takmičarsku ekipu, koja već više od godinu pravi odlične rezultate - rekao je najbolji sportista Republike Srpske u izboru "Glasa Srpske" 2001. godine Boris Jeličić.

U klubu veliku pažnju poklanjaju pravilnom razvoju djece. Stoga prije učenja osnova karatea svoje članove uče bazičnim sportovima.

- Atletika, gimnastika, plivanje i skijanje su vrlo važni, osnova za svaki sport. Tek kada djeca napune 12 godina, ozbiljnije se posvećujemo karateu, što je tada neuporedivo lakše, jer djeca već znaju osnove svakog sporta - rekao je Jeličić.

Rezultati u minulom periodu potvrda su da je ispravan takav način rada.

- Medalje sa takmičenja u BiH i regionu postale su svakodnevica, iznjedrili smo i reprezentativku BiH Marinu Radosavac, učesnicu Balkanskog prvenstva u Istanbulu. U idućoj polusezoni cilj nam je da ostvarimo što bolje rezultate na prvenstvu BiH, koje je izborno za odlazak na Balkansko i Evropsko prvenstvo iduće godine. Takođe, u klubu imamo i trojicu sudija Ognjena Okilja, Predraga Pupca i Boška Latinovića, i nadamo se da bi bar jedan od njih u skorije vrijeme mogao da izađe na međunarodnu scenu - zaključio je Jeličić.

Ljetni kamp

Već dvije godine članovi UKK Vrbas učestvuju na ljetnom kampu u Petrovcu na Moru.

- Pored karate usavršavanja, deset dana na moru iskoristimo za nekoliko izleta, a svi polaznici kampa imaju priliku da se upoznaju sa novim drugovima iz zemalja regiona - kaže Boris Jeličić.

Treninzi

Karate početnici u UKK Vrbas tri puta sedmično imaju treninge, dok članovi takmičarske ekipe vježbaju pet puta sedmično.

- Treninge održavamo u nekoliko banjalučkih osnovnih škola, a imamo i sekciju u Čelincu - naglasio je Boris Jeličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana