Спортска Србија имала чиме да се дичи у 2017. години: Фудбалери васкрснули, остали доносили медаље

Глас Српске
Спортска Србија имала чиме да се дичи у 2017. години: Фудбалери васкрснули, остали доносили медаље

Београд - Након дуго времена спортску годину у Србији обиљежили су фудбалери, како у репрезентативном, тако и на клупском плану, поново су запажени били одбојкаши и одбојкашице, а већ стандардно добре резултате имали су кошаркаши и ватерполисти, док је било медаља и у индивидуалним спортовима.

Најважнија споредна ствар на свијету није доносила пуно среће за навијаче у Србији, али у 2017. години пуно тога се преокренуло. Фудбалска репрезентација је обезбиједила директан пласман на Свјетско првенство у Русији наредне године, након што је освојила прво мјесто у групи Д квалификација. "Орлови" нису играли на великом такмичењу од 2010. па је овај резултат велики успјех, а жријеб је хтио да на Мундијалу играју у групи са Бразилом, Швајцарском и Костариком, што ће бити велики тест за њих. Потпуну вјеру у фудбал вратили су и најбољи српски клубови Црвена звезда и Партизан који су изборили улазак у нокаут фазу Лиге Европе, тако да ће Србија први пут у историји имати два клуба у овој фази такмичења. "Вјечити" ривали пружали су одличне партије у Европи, па су вратили Београд на фудбалску мапу Европе, а по нове добре резултате ићи ће у фебруару када ће играти шеснаестину финала против ЦСКА из Москве и Викторије Плзењ. На све то млада репрезентација добро гура у квалификацијама за Европско првенство, па је успјех потпун.

Док су фудбалери напокон показали добре резултате, скрштених руку нису сједили ни остали српски играчи из других колективних спортова. Иако су били ослабљени неиграњем седам веома битних играча, кошаркаши су успјели освојити сребро на Европском првенству. "Орлови" су летјели на крилима сјајног Богдана Богдановића све до финала, али тамо нису имали снаге да савладају захукталу Словенију, па су тако постали актуелни вицешампиони на сва три велика такмичења. Поред тога Црвена звезда је пружала одличне партије у новом формату Евролиге, а плеј-оф јој је измакао за једну побједу. Након окончане успјешне сезоне у којој су освојена три трофеја "црвено-бијели" су промијенили готово комплетан тим, а отишао је дугогодишњи тренер Дејан Радоњић, па је екипа имала доста осцилација на старту нове сезоне. Послије вишегодишње доминације на свим пољима ватерполисти Србије су заустављени на једном великом такмичењу. "Делфини" су се морали задовољити бронзом на Свјетском првенству у Будимпешти, а на путу ка новој титули у полуфиналу испријечили су им се Хрвати. Без обзира на то наставили су велики континуитет освајања медаља на великим такмичењима. За разлику од њих до самог краја на Европском првенству у Азербејџану и Грузији отишле су одбојкашице које су биле доминантне током читавог тока такмичења. Изабранице Зорана Терзића пружале су врхунске партије, а предводила их је дјевојка из Билеће Тијана Бошковић која је проглашена за најбољу одбојкашицу на том првенству, а касније и за најбољу у Европи. Њихове колеге из мушке селекције такође су дошли до побједничког постоља на континенталном шампионату у Пољској. "Орлови" су освојили бронзу након одличних партија, а сигурно ће жалити и за већим резултатом, пошто су у полуфиналу изгубили од Њемачке након вођства од 2:0 у сетовима.

Ове године Немања Мајдов из Источног Сарајева постао је први Србин који је дошао до златне медаље на првенствима свијета у џуду. Иако је још веома млад он је за само један дан такмичења у Будимпешти савладао седам јаких противника и тако се попео на кров свијета. Овим је показао да бројна освојена одличја из млађих категорија нису била случајна и да се од њега могу очекивати још бољи резултати у будућности. Србија је ове године добила још једног свјетског шампиона у борилачким спортовима, а то је рвач Виктор Немеш. Иако му је у финалу пукла аркада то га није омело да савлада Александра Чекиркина из Русије и дође до златне медаље у грчко-римском стилу до 75 килограма. Добре наступе такмичара из борилачких спортова комплетирале су Милица Мандић и Вања Станковић, репрезентативке у теквондоу. Обје су се попеле на кров свијета на такмичењу у Јужној Кореји, а поред тога Мандићева је освојила друго мјесто на Европском шампионату и гран при турниру у Мароку. Србију су у 2017. обрадовали и веслачи Миленко Зорић и Марко Томићевић који су постали свјетски прваци у Рачицама, док су на Евру у Пловдиву освојили сребро. Што се тиче појединачких спортова вјероватно је мало ко очекивао стрмоглав пад најбољег тенисера Србије свих времена Новака Ђоковића. Он се мучио током цијеле 2017. године, одмах на почетку сезоне се видјело да не игра у правој форми, губио је пуно мечева у раним фазама турнира, а све је кулминирало на Вимблдону гдје је испао у четвртфиналу од Томаша Бердиха. Након тога је објавио да дуго времена вуче повреду лакта и да ће паузирати до 2018. године. Због свега тога пао је на 12. мјесто АТП листе и ускоро га очекује тежак посао да се врати на старе стазе славе. Иако је била у одличној форми током читаве сезоне најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић није освојила медаљу на Свјетском првенству у Лондону, а разлог је бизаран. Она је имала најдужи скок на такмичењу, али јој је са дреса отпао стартни број па је на крају завршила четврта, што је било велико разочарење за њу.

Џумхур обиљежио спорт БиХ

Што се тиче спортиста из БиХ 2017. годину обиљежио је тенисер Дамир Џумхур. Он се потпуно препородио и добрим играма се пробио на 30. мјесто АТП листе, што му је најбољи пласман у каријери. Успио је да освоји и двије титуле, а зарадио је преко милион долара. За разлику од њега разочарали су фудбалери и рукометаши који нису изборили пласман на Свјетско, односно Европско првенство. То се поготово односи на изабранике Мехмеда Баждаревића од којих се очекивало пуно више, а на крају и сам он је платио цех свега, па му није продужен уговор.

Гајићева најбоља у РС

Одбојкашица Бимал Јединства Ана Гајић изабрана је за најбољег спортисту Републике Српске за 2017. годину. Она је освојила три домаћа трофеја са клубом из Брчког, а играла је и Лигу шампиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана