Мутно море на Јадрану

Иван Драгичевић
Мутно море на Јадрану

Цеље - Вицешампион Словеније Златорог Лашко и хрватски Кварнер одбили су да наступе у идућој сезони АБА лиге јер не могу да обезбиједе буџет и формирају конкурентне тимове за учешће у овом такмичењу.

Словеначки клуб консултовао се са својим главним спонзором Пивоварном Лашко која је одбила да уложи још већа средства па ће Словенци и наредне сезоне учествовати у домаћој Телемах лиги, док су се Ријечани захвалили на позивници. Овакве одлуке значе да АБА лига у овом тренутку има 12 сигурних учесника, а директор лиге Крешимир Новосел није могао да потврди да ли ће то бити коначан број или ће се лига ширити на 14 учесника како је одлучено на посљедњој Скупштини.

- Морамо да будемо експедитивни. Током викенда разговараћемо телефонски, а нова сједница мора бити одржана што прије. Не могу да кажем да ли ће остати формат од 12 клубова или ћемо слати позивнице по националним коефицијентима - рекао је Новосел.

Уколико се челници лиге одлуче за другу наведену опцију, позив оде на адресу вицешампиона БиХ Какња, док би 14. клуб требало да буде други тим Македоније Куманово. Питање је колико је реално да се лига излаже новим, потенцијалним одбијеницама, тако да је сада у игри опција од 12 клубова.

- Као први оперативац не могу да одлучим о броју клубова, али сам ближи опцији да то буде концепт са 12 екипа. Имамо интересената за два упражњена мјеста, али не желимо да уступимо мјесто неком ко то по квалитету не заслужује. Екипе ван бивше Југославије нису опција, као што је то био случај ранијих година - закључио је Новосел.

Компликације због Олимпије

Иако су челници љубљанске Олимпије као једног од оснивача лиге тражили и добили специјалну позивницу за наступ у АБА лиги предстојеће сезоне, клуб из главног града Словеније одустао је од регионалног такмичења јер нема да плати 150.000 евра. Овакав потез најтрофејнијег словеначког клуба је сраман јер је изиграно повјерење руководства АБА лиге. Подсјећамо да Олимпија ни прошле сезоне резултатом није изборила наступ у регионалном такмичење већ је као и овог љета издејствовала позивницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана