Марчета водила тим до Прве лиге

Милан Зубовић
Марчета водила тим до Прве лиге

Бањалука - Њемачка екипа Бад Ајблинг постала је шампион Друге кошаркашке лиге и изборила наступ у највишем рангу такмичења до којег ју је предводила Бањалучанка Николина Марчета.

- Са великим амбицијама смо ушле у ово такмичење и успјеле смо чак да премашимо циљ зацртан на почетку сезоне. Имале само само четири пораза током сезоне, док смо у финалу биле аутсајдери. Ипак, успјеле смо да побиједимо екипу Грунер Штерн Келтерн која нас је побјеђивала у регуларном дијелу такмичења - изјавила је Марчета.

У Њемачку је отишла из бањалучког Борца. На њену адресу стигла је понуда коју није могла да одбије и нашла се у тиму који са клупе води тренер Милош Канџић, а за екипу још игра Јулијана Канчевић из Србије.

- Била сам најмлађи странац у лиги, али сам се веома брзо уклопила у екипу која је имала доста кошаркашица са различитих страна. Ипак, све смо играле за један циљ, вјеровале у њега и на крају стигле до трофеја - додала је Марчета која је много захвална некадашњем предсједнику Борца Срети Аничићу као и тренерима Милану Јованићу и Владимиру Пудару.

Према Николининим ријечима, велика је разлика у квалитету између Лиге БиХ и Друге лиге Њемачке.

- Разлика је немјерљива и заиста се не може поредити. Прије свега, разлике су у физикалијама и играчице су много физички јаче. Уз то, кошарка је веома популарна и у свим дворанама на утакмицама се окупља између 1.500 и 2.000 гледалаца. Све је на врхунском нивоу иако се ради о другом рангу такмичења. Такмичење је врло атрактивно и наша дворана ми изгледа као београдски "Пионир" у малом - казала је Марчета.

Са клубом из Минхена има уговор на још годину. Тренутно је у Бањалуци гдје се одмара и усавршава њемачки језик.

- Послије пласмана у Прву лигу уговор ми је продужен на још годину, док имам опцију да останем и годину послије тога. Наш први циљ је да сачувамо прволигашки статус. Сигурно је да ће управа ангажовати неколико појачања и убијеђена сам да ће остварити очекивања - закључила је Марчета.

Бајерн

Кошаркашице минхенског Бад Ајблинга честе су гошће на утакмицама кошаркаша и фудбалера Бајерна.

- Гледамо скоро све њихове утакмице, а неколико пута и смо се дружили с њима на "Алијанц арени" и у "Ауди дому". Имале смо прилику да се упознамо са Светиславом Пешићем, Борисом Савовићем као и Нихадом Ђедовићем који су понекад знали доћи на наше утакмице - изјавила је Николина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана