Исте муке уочи сваког такмичења за одбојкаше инвалиде: Без новца крећу на пут ка медаљи

Душан Репија
Исте муке уочи сваког такмичења за одбојкаше инвалиде: Без новца крећу на пут ка медаљи

Бањалука - Припреме за Европско првенство за инвалиде у одбојци почели су репрезентативци Србије, а екипу углавном чине одбојкаши из Републике Српске.

Селектор Драшко Маџар од понедјељка свакодневно ради са петнаестак момака из Бањалуке, Кнежева, Добоја и Приједора, али је атмосфера ипак помало суморна. Разлог за то су свакако финансије и неизвјесност која у посљедње вријеме влада пред свако велико такмичење - да ли ће њихов напоран рад бити узалудан, јер могућност да не оду на завршни турнир увијек лебди у ваздуху. Без обзира на то, момци дају све од себе да би што спремније дочекали 4. новембар и наступ у Поречу у групи са БиХ, Грузијом и Мађарском. Какао немају довољно новца за праве припреме, довијају се на разне начине, само захваљујући челичној вољи. Већ предстојећег викенда екипа путује на турнир у Кикинду, затим ће наставити са радом у Бањалуци до 15. септембра, када репрезентација одлази на турнир у Мађарску.

- Тамо ћемо наступити као репрезентација Републике Српске, а ривали су Мађарска, Летонија, Пољска, Њемачка. Послије тог турнира нажалост ћемо морати прекинути са радом јер почињу припреме клубова за првенство, али ћемо настојати да се окупимо још неколико пута до поласка у Хрватску. Све би било много лакше да имамо новца за праве припреме, а овако смо принуђени на импровизацију. Момци из околних градова сваки дан долазе у Бањалуку, сви су главе породица па би било лијепо да им можемо платити бар основне трошкове, али то нажалост не можемо. Без обзира на све, у Хрватској очекујемо пласман у четвртфинале, а можда чак и да се укључимо у борбу за медаље - рекао је Маџар.

На основу споразума о специјалним и паралелним везама Републике Српске и Србије, момци из Српске наступају под заставом Србије још од 2005. године. Тада је договор био да РС и Србија подједнако финансирају наступе репрезентације, али у посљедње вријеме то није случај.

- Од Министарства породице, омладине и спорта за наступ на Европском првенству добили смо 5.000 марака. С обзиром на то да смо сви борци и РВИ то је занемарив износ, јер поједини клубови или организације локалног карактера добијају од 7.000 до 10.000 марака. Неки чак добијају 20.000 марака за турнире у Аустрији. Већ смо на име котизација и осигурања уплатили око 7.000 марака, а десетодневни смјештај у Поречу за репрезентацију кошта 30.000 марака. Изгураћемо још ово првенство, али ако однос и даље буде исти, нећемо више учествовати на првенствима - рекао је директор репрезентација РС и Србије Новак Грбић.

Одбојкаши немају на располагању ниједну лопту којом ће се играти ЕП, а дресови у којим ће наступити стари су четири године.

- Не знам зашто је однос према нама такав, јер са друге стране Србија увијек испоштује договор. Не прихватамо формулацију да нема новца, јер знам да га има, али се не распоређује по утврђеној категоризацији - закључио је Грбић.

Црнобрња: Борићемо се

Један од најбољих одбојкаша Стеван Црнобрња истиче да екипа касни са припремама, али се не предаје.

- Борићемо се на Европском првенству колико можемо. Циљ је да прођемо групу и мислим да то можемо, а у нокаут фази је све могуће - рекао је Црнобрња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана