Борац броји посљедње сате

Дарко Пашагић
Борац броји посљедње сате

Бањалука - Ако се нешто драстично не промијени набоље, само шест дана послије 89. рођендана, у петак, 10. јула, Фудбалски клуб Борац престаће да постоји.

Ово тврди предсједник Управног одбора ФК Борац у оставци Драшко Илић.

- Борац је у суботу, 4. јула, прославио 89 година постојања и врло лако се може десити да му то буде посљедњи рођендан. Наиме, уколико најкасније до сутра на рачуне повјерилаца не уплатимо 318.000 марака, нећемо бити лиценцирани за наредну сезону Премијер лиге БиХ и до краја седмице бићемо принуђени да "потпишемо капитулацију", односно прогласимо стечај. У петак је заказано извлачење такмичарских бројева за наредну сезону и уколико до тада Фудбалском савезу БиХ не доставимо нове репрограме према повјериоцима, али и не уплатимо поменути износ, нећемо бити у жријебу - нагласио је Илић.

О ситуацији на Градском стадиону Илић је у петак упознао премијера Републике Српске Жељку Цвијановић, министра финансија Зорана Тегелтију и министра индустрије, енергетике и рударства Петра Ђокића.

- Био сам члан делегације града Бањалуке, коју је предводио градоначелник Слободан Гаврановић и искористио сам прилику да премијера и два министра упознам са веома лошом ситуацијом у Борцу. Нагласио сам да данашњи модалитет функционисања клубова не одговара никоме, али и да су основна права свих запослених на стадиону угрожена због неизмирених доприноса, плата... Замолио сам министра финансија да видимо шта се може урадити о питању нагомиланих пореза за доприносе. Док се то не ријеши, ниједан спортски колектив неће моћи кренути на здравим основама. Конкретно у нашем случају порез је ненаплатив, јер Борац нема ништа у свом власништву - наставио је Илић.

Он очекује да се Влада Републике Српске службено изјасни да ли ће помоћи Борцу да би се пребродила безизлазна ситуација.

- Тражили смо 318.000 марака за пријетеће обавезе, које морамо ријешити најкасније до сутра, а за стара дуговања до краја такмичарске сезоне потребно је још неких 300.000 марака. Да ли ће Влада изаћи у сусрету Борцу не знам, али исто тако знам да би било непристојно тражити да се рачуни плаћају само нама, а не и другим клубовима. Исто тако, имамо модалитет уколико одемо у стечај или ликвидацију и да Борац неће чекати четири или пет година да се врати у Премијер лигу БиХ, него да ће тамо бити већ за годину - рекао је Илић.

Предсједник Бањалучана у оставци је нагласио да би све било много лакше када би било ријешено питање стадиона.

- У старту смо сваке сезоне у минусу 400.000 марака. Годишњи трошкови стадиона и запослених на њему су 650.000 марака, а ми од града Бањалука добијамо само 250.000. Не постоји модалитет по којем бисмо надокнадили разлику. Другачија би ситуација била када би Градски стадион био проглашен јавном установом, као што је случај са двораном "Борик" - додао је Илић.

Тријумф

У првој контролној утакмици, одиграној у склопу припремног периода на словеначкој Рогли, фудбалери Борца савладали су словеначког друголигаша Зарицу са 5:0 (3:0). Стријелци за Бањалучане били су Федор Предраговић у петом и 43, Елвир Кољић у 18, Срђан Малиновић у 60. и Србољуб Јандрић у 63. минуту. Борац је утакмицу започео у саставу: Ружић, Бечелић, Субић, Рунић, Саничанин, Кикић, Радиновић, Илић, Јовић, Предраговић, Кољић. Још су играли: Грковић, Пуповац, Ђорђиловић, Паштар, Видовић, Јовичић, Стјепановић, Малиновић, Јандрић, Савић, Јакуповић, Зекановић, Цвијановић, Савановић, Кукић. Наредни ривал "црвено-плавих" биће Динамо из Москве, а овај меч игра се сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана