Балканци могу да очекују већу подршку Европске бициклистичке федерације

Душан Репија
Балканци могу да очекују већу подршку Европске бициклистичке федерације

Бањалука - Свих 12 чланица Балканске бициклистичке уније (BCU) могу да очекују већу подршку свјетске (UCI) и европске (ECF) бициклистичке федерације.

Поручили су то челници ове двије организације Ренато ди Роко и Роко Катанео током конгреса Балканске бициклистичке уније. Састанак у Бањалуци био је врло конструктиван и ишао у правцу унапређења бициклизма на овим просторима, а Катанео и Ди Роко похвалили су чланове BCU на заједништву и пројектима који доносе напредак у овом спорту.

- Радује ме што су представници балканских земаља уједињени и што имају заједнички став. Пружићемо им велику подршку, договорено је одржавање балканских купова поред првенства Балкана, а за све што им буде требало стојимо им на располагању - рекао је Катанео.

Његов долазак у Бањалуку уско је повезан и са предстојећим изборима за првог човјека ECF у марту, а у Бањалуци је сазнао име и свог првог противкандидата, Руса Александра Гусјатњикова.

Никада до сада није се десило да у Бањалуци у исто вријеме бораве готово сви најутицајнији људи једног спорта, што је велико признање за овдашње бициклистичке раднике.

- Сама чињеница да су сви они дошли у наш град је нешто велико. Искористили смо тренутак и разговарали о многим темама, те усмено поднијели кандидатуру за организацију Европског првенства у БМЏ-у 2023. године. Неки ће рећи има до тога још времена, али морамо тако да радимо, јер би већ 2021. и 2022. добили организацију по једне трке свјетског купа, што био била увертира за ЕП. Добили смо јасне сигнале и подршку да наставимо овако, а сада имамо још већи мотив - рекао је домаћин конгреса Владимир Куваља.

Подршку овом важном догађају дало је и Министарство за породицу омладину и спорт Републике Српске, а помоћник Драган Јаћимовић истакао је да је ово један од најважнијих спортских догађаја у Бањалуци ове године. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић подсјетио је да је Бањалука европски град спорта за 2018. и да ће ове године бити фокус на инфраструктури и школском спорту.

Учили српске обичаје

Како је бициклизам уско повезан са туризмом, вече уочи конгреса сви гости из петнаестак земаља Европе присуствовали су обреду српске славе, који су за њих припремили мјештани Пискавице.

- Одушевљен сам оним што сам видио и носим врло лијепе успомене. Цијелу вече сам фотографисао и снимао, волим народне обичаје, а знам да су српска култура и историја врло богати - рекао је Катанео.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана