Александар Атанасијевић, српски одбојкаш, за Глас Српске: Била би ми част играти у Бањалуци

Данијел Радујковић
Александар Атанасијевић, српски одбојкаш, за Глас Српске: Била би ми част играти у Бањалуци

Један од најбољих коректора свијета Александар Атанасијевић (26) и његова Перуђа већ пет година расту заједно, а чини се да су ове сезоне сазрели за највеће домете. То су већ потврдили са два трофеја, али праве борбе тек предстоје.

Атанасијевић је у Перуђу дошао 2013. године као врло млад. Тада се видјело да ће бити свјетска класа, а његова екипа се постепено развијала и пробијала у италијански и европски врх. Ове сезоне формиран је веома јак тим, а то је резултирало освајањем Купа и Суперкупа Италије. Борбе у Серији А и Лиги шампиона тек предстоје.

- У клуб сам дошао са 21 годином и заиста је лепа ствар што сам продужио уговор. Осећам се као код куће, драго ми је што смо клуб и ја напредовали заједно у односу на моју прву годину. Одиграли смо много финала и ове године коначно дошли до првих трофеја. Мислим да би било сулудо да сам мењао средину, јер Перуђа је у овом тренутку међу три, четири најбоља клуба у свету - истакао је Атанасијевић.

ГЛАС: Како гледате на игре екипе у досадашњем дијелу сезоне?

АТАНАСИЈЕВИЋ: Сигурно је ова сезона на неки начин посебна управо због трофеја. Сада се много лакше дише, у клубу су задовољни постигнутим, први смо на табели Серије А, први у групи Лиге шампиона и мислим да имамо отворен пут ка Фајнал фору. Ствари иду одлично, али оно што је најважније је да останемо концентрисани и да наставимо радити оно што најбоље знамо, те да не размишљамо о гласинама, трансферима...

ГЛАС: Колико су освојени трофеји подстрек пред главни дио сезоне?

АТАНАСИЈЕВИЋ: Трофеји су сигурно јако велики подстрек, јер клуб као што је Перуђа жели да их осваја у континуитету. Осећамо много мањи притисак, све нам је много лакше, јер смо сами себи направили лакши пут ка финалу првенства и Фајнал фору Лиге шампиона. Град заиста воли одбојку, хала је увек пуна и свако од нас ужива на терену.

ГЛАС: Сада су у екипи Марко Подрашчанин, Иван Зајцев, два Американца, а ту су и добри домаћи играчи. Јесте ли спремни да освојите највеће трофеје?

АТАНАСИЈЕВИЋ: Перуђа већ дужи низ година покушава да направи што бољу екипу. Ове сезоне нам је коначно пошло за руком да се уклопимо ми странци са Италијанима, да направимо екипу која заиста може играти са свима у свим такмичењима. Мислим да је у Италији тренутно јако велика конкуренција, поред нас ту је Ћитанова, Тренто, Модена, а то су екипе највишег квалитета и биће јако тешко. Међутим, сигурно са овим што смо до сада показали ове сезоне да смо једни од главних фаворита. У Лиги шампиона примаран циљ је одлазак на Фајнал фор, а тамо шта буде.

ГЛАС: Стандардни сте репрезентативац Србије, по чему се разликује играње за клуб и национални тим?

АТАНАСИЈЕВИЋ: Ух, то је тотално другачија ствар. Много је лакше играти за клуб, много је мањи притисак, другачији је осећај када играш за своју земљу, када носиш дрес репрезентације и када носиш дрес клуба. Мислим да сам другачији играч када треба да приступим једном мечу репрезентације. У клубу можеш некад да играш против слабијих екипа, а у репрезентацији више не постоје слаби противници, тако да мораш дати 100 одсто и заиста сви то радимо са великом љубављу.

ГЛАС: Припреме за прошли Евро имали сте у Палама, а постоји могућност да до краја године одиграте један меч у Бањалуци. Какви су утисци остали са припрема и како гледате на нову могућност да дођете у Републику Српску?

АТАНАСИЈЕВИЋ: Искрено се надамо да ћемо доћи. Оно што смо доживели током летњих припрема заиста нисмо имали прилику да доживимо на једном месту, пре свега изванредни услови. Људи који заиста поштују и покушавају да помогну у сваком тренутку свима нама. Сигуран сам да је Савез то препознао. Надам се да ћемо наставити пре свега припреме у РС, а боже здравља, одиграти и званичан меч у Бањалуци, не само пријатељски. Сигуран сам да би дошло много људи да подрже екипу, а нама би била велика част да наступимо пред публиком у Српској.

ГЛАС: У мају ове године стартује ново репрезентативно такмичење Лига нација, која је замјена за Свјетску лигу. Шта мислите о томе?

АТАНАСИЈЕВИЋ: Мени је драго да постоји такав вид такмичења током лета, без обзира на напоре који су заиста велики, јер нам се сезоне завршавају мање-више 15. маја, а одмах након тога крећемо у репрезентативне сезоне. Јако је тешко, али имамо времена да се уиграмо и да се спремимо најбоље за Светско првенство које се игра крајем септембра, а то је сигурно најважније такмичење ове године.

ГЛАС: Колико је напорно пет викенда играти у различитима дијеловима свијета против најјачих екипа и при томе јурити неко од првих шест мјеста?

АТАНАСИЈЕВИЋ: Наравно, под знацима навода је проблем, јер ако желите да одете на Фајнал сикс, морате да одиграте сваки турнир 100 одсто. Репрезентација као наша увек има највеће могуће домете. Сигурно ће бити много тешко, а на селектору је да покуша да направи идеалан тим, да неке играче одмори и да их спреми за завршни турнир, неке млађе да стави у погон, тако да највећи посао има селектор да направи адекватну селекцију која ће моћи да се домогне завршног турнира.

ГЛАС: Финансијско стање у српским клубовима није добро, а многи су мислили да ће репрезентација пасти након повлачења "златне" генерације, али стално се праве одлични играчи. Шта је тајна српске одбојке?

АТАНАСИЈЕВИЋ: Мислим да нема тајне, у репрезентацији су сада играчи из селекција 91 и 93, где су обе генерације били светски прваци у млађим категоријама и на неки начин смо само наставили са тим успесима и пренели смо их у сениорску селекцију. Мислим да имамо пуно сјајних младих тренера који уче играче на изузетан начин, пре свега техничке елементе, а касније и тактичке. Све у свему, не постоји тајна, једноставно рад и одбојкашка култура код нас.

Ковач и Грбић

ГЛАС: Током каријери радили сте са многим врхунским тренерима. Колико Вам значи рад са Николом Грбићем у националном тиму?

АТАНАСИЈЕВИЋ: Сигурно да је лепше радити са тренерима који су били играчи. Хвала богу, имао сам прилику да радим са добрим тренерима, могу да споменем Бобу Ковача који ми је био тренер две и по сезоне у Перуђи и по мом мишљењу је један од најбољих тренера у свету. И Никола то јесте. Тренер је у Верони већ другу сезону, био је тренер Перуђе и има довољно искуства да води репрезентацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана