13. ATP челенџера: Виктор Троицки пригрлио трофеј

Милан Зубовић
13. ATP челенџера: Виктор Троицки пригрлио трофеј

Бањалука - Српски тенисер Виктор Троицки освојио је 13. издање челенџера у Бањалуци, пошто је јуче у финалу био бољи од Шпанца Алберта Вињоласа Рамоса резултатом 7:5, 4:6, 7:5.

Највећа звијезда овогодишњег турнира и некада 12. тенисер свијета добио је вајлд кард за наступ и у потпуности је оправдао. Тек у финалу изгубио је један сет, а на путу до титуле елиминисао је Николу Мектића, Артура де Грефа, док је у четвртфиналу био бољи од прошлогодишњег шампиона Аљажа Беденеа. Затим је у полуфиналу, које је такође јуче играно, јер је киша правила проблеме током цијелог турнира, славио против првог носиоца Блажа Роле са 6:2, 6:4.

Троицком је ово био други наступ на бањалучком челенџеру, а 2005. године, када је први пут наступио, стигао је до финала, у којем је био поражен од Грка Василиса Мазаракиса. Меч је трајао два часа и 49 минута, а занимљиво је да је први гем трећег сета трајао чак 17 минута. Финални сусрет на теренима ТК Младост у Парку "Младен Стојановић" одигран је пред препуним трибинама, а велики број гледалаца није могао да сједне на трибине, па су се на различите начине довијали како да гледају дуел. На крају сусрета Виктор је добио овације, док се са трибина чуло навијање "Србија, Србија".

- Много хвала публици без које не бих успео. Био сам уморан, али сте ми дали снагу да победим. Честитам Алберту на финалу и добром мечу који је одиграо, нажалост један је морао да победи. Хвала мом тренеру Џеку, који је био уз мене. Знате да сам имао тешку годину и он је био уз мене све време. Захвалан сам и физиотерапеуту, породици, девојци Софији. Хвала свима који су организовали турнир, а пре свих директору Милану Радаковићу. Био сам овде пре девет година и обећао да ћу поново доћи и дошао сам. Драго ми је што сам тријумфовао и надам се да ћемо се видети неком другом приликом - изјавио је Троицки одмах по завршетку сусрета.

Он је освојио новчану награду од 9.200 евра, а као побједнику припало му је 100 АТП бодова те га данас очекује нови скок на АТП листи. До сада је био на 238. мјесту са 204 бода и сада ће бити пласиран око 170. мјеста. Њему је ово друга титула након што се вратио на терене послије једногодишње суспензије, а претходно је освојио челенџер у италијанском Кому. Директор турнира Милан Радаковић захвалио је спонзорима који су омогућили да се турнир одржи и ове године.

- Већ 13 година организујемо турнир и хвала свима који су нам помогли. Хвала играчима који су овдје били осам дана и одиграли сјајно финале, као и супервизору који је одлично водио турнир и надам се да ће доћи и идуће године. Хвала пријатељима и покровитељима, а покровитељ ове године био је предсједник Републике Српске Милорад Додик, коме посебно захваљујем - истакао је Радаковић.

Идући турнири

Троицки је најавио сљедеће изазове

- Свака победа и сваки турнир много ми значе за самопоуздање на повратку у светски врх. Следе турнири на бетону у Кини и волим да играм на тој подлози. Очекујем ме јака конкуренција и јачи играчи, али се радујем томе, јер ми је недостајало да играм против најбољих - казао је Троицки.

 

Шпанац

Вињолас Рамос био је постављен за другог носиоца, а у јучерашњем полуфиналу савладао је Аустријанца Андреаса Хајдера Маурера са 6:2, 7:6 (3).

- Хвала свима који су радили на терену, јер знам да су имали доста проблема са кишом. Веома сам срећан што сам играо овај турнир. Први пут сам у Бањалуци и надам се да ћу се вратити идуће године - казао је Шпанац чији је најбољи пласман у каријери било 38. мјесто на АТП листи 21. маја 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана