Звезди и Партизану по 14 милиона евра

Глас Српске
Звезди и Партизану по 14 милиона евра

Београд - Одласком нападача Ричмонда Боаћија из Црвене звезде у кинески Ђангсу завршени су трансфери у Србији за ову сезону, а београдски "вјечити" ривали могу бити задовољни урађеним, јер су им касе од продаје играча пуније за по 14 милиона евра.

Продајом играча из Гане за 5,5 милиона евра "црвено-бијели" су ударили печат на одличан зимски прелазни рок, у којем су већ продали Гелора Кангу за милион Спарти из Прага. Они су наплатили добре игре током јесени, а њиховим путем могли су још неки играчи, али су у клубу одлучили да их још задрже. Тако су комплетну цифру за овосезонске трансфере заокружили на 14,05 милиона, што је одлична сума. Звезда је још током љета продала браћу Луку и Ивана Илића у Манчестер сити, затим Михаила Ристића Краснодару, па Срђана Плавшића Спарти из Прага, док је голман Филип Манојловић отишао у Хетафе. Нешто мало су зарадили одласком Џона Руиза у Саудијску Арабију. Звезда је тако, што се тиче зараде, поновила учинак од прије двије сезоне када је такође зарадила више од 14 милиона евра, прије свега захваљујући продаји Марка Грујића Ливерпулу. Та и посљедња сезона биле су много издашније за Звезду у односу на неколико посљедњих.

Партизан је прије свега наплатио добре игре из прошле сезоне, када је имао одличан финиш у којем је престигао "вјечитог" ривала и дошао до титуле. Због тога су већ током љета продали Николу Миленковића Фјорентини, Леонарда Ахлију, а Уроша Ђурђевића Олимпијакосу. На то треба додати и зараду од продаје Немање Михајловића и Евертона Луиза, који је био једини зимски трансфер. Све укупно су дошли до зараде од тачно 14 милиона евра и први пут послије три сезоне зарадили озбиљнији новац. Наравно, питање је када ће поново имати онакву сезону као што је била 2013/14, када су од продаје инкасирали 21,8 милиона евра. Тада им је главна "златна" кока био Лазар Марковић, за којег су од Бенфике добили десет милиона.

Добре игре у домаћем шампионату, а прије све у Европи, сигурно много утичу на цијене фудбалера и зато се "вјечити" ривали морају потрудити да им свака сезона буде бар као ова што се тиче наступа у европским такмичењима. Ту се млади домаћи играчи, али и мање познати страни могу доказати и обезбиједити уносан трансфер. У противном, тешко могу до пријеко потребних пара, од којих зависи функционисање читавог клуба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана